5 tips til hvordan du kan unngå pipebrann

Pipebrann

Er du av dem som bruker ved som oppvarming, så kan det hende du frykter brann. Kanskje har du hørt at ting som fuktig ved og feilmontering av pipe kan være årsaker til pipbrann. Men heldigvis fins det måter som gjør fyring trygt. Ikke bli en av de rundt 1.000 husstandene som opplever pipebrann i året!

Er det lenge til feieren kommer, så er det flere ting man kan gjøre selv for å unngå pipebrann. Nå som strømprisene går langt over skorsteinspipa, så er det mange som velger ved framfor strøm. Derfor er tema om hvordan man kan unngå pipebrann kommet mer i fokus. Vi har sett på 5 tips til hvordan man kan fyre trygt uten fare for pipebrann.

1. Tøm peisen

Har du nettopp satt i gang med vedfyring dette året, så er peisen kanskje full av beksot. Dette er ikke bare kilde til antenning, men kan også føre til at pipa tettes. Det er blant annet dette feierne fjerner med kostene sine. Men det er faktisk en god del man kan gjøre på egenhånd også.

Dete har kanskje hopet seg opp sot og annet skitt over en sesong eller flere. Det å tømme peisen er første steg til å unngå pipebrann, men husk alltid å gjøre dette etter at peisen ikke har vært brukt på en stund. Det kan ligge glør i sothaugen, selv etter et døgn. Tøm for eksempel peisen tidlig en morgen før du tenker å fyre opp.

2. Bruk tørr ved

Mange forstår ikke problemet med fuktig ved. Er den fuktig så skulle det vel hvert fall ikke begynne å brenne i pipa?

Poenget er at fukt vil føre til at temperaturen blir enda høyere, fordi man må fyre hardere for å få samme effekt. Denne ekstreme varmen kan gjøre at pipa sprekker og forårsaker pipebrann.

Ved blir aldri hundre prosent tørr, men man bør bruke ved som har vært lagret tørt i flere måneder. For eksempel i en bod eller et vedskjul. Tørr ved fyrer effektivt og gir varme i rommet, og ikke i pipa. Det enkleste er å lage seg et system for lagring av ved, slik at man alltid bruker den veden som har vært lagret lengst. Dette kan gjøres ved å sette opp to vedstabler, en med tørr ved og en med nyere ved.

3. Jevn temperatur

Det er en anbefaling når det gjelder nye peiser at man kun skal bruke ved til fyring. De er laget for å gi jevnere varme uten at man trenger å fylle på med alt mulig annet. Det kan bety at man bør bruke en kombinasjon av flere varmekilder. En varmepumpe gir en jevn romtemperatur, men midtvinters er det sjelden nok. Kombinasjonen gjør likevel til at man slipper stormfyring.

Sagt med andre ord – ikke bruk melkekartonger og reklameaviser for å tenne opp, men fyr fra toppen, gjerne med tennbriketter eller opptenningsved.

4. Ved på dagen, elektrisitet om natten

Det er ikke bare fordi strømmen er billigst på natten at dette er smart. For når man kan spare mye penger på dette, så kan man også spare seg for pipebrann om man kun fyrer på dagtid. Det kan nemlig være skader på piper og løp. Det kan ha kommet av hard fyring eller feil ved montering.

Skal man pusse opp, så er det derfor alltid anbefalt å få fagfolk til å gjøre denne jobben, selv om det kan virke som en overkommelig jobb. Gamle piper er ikke alltid dimensjonert for de nye peisene.

5. Vær på vakt

Det er koselig å sitte inn med fyr i peisen. Man sørger både for å holde det varmt, og man nærmest kan føle at man sparer penger.

Men vær alltid på vakt når du fyrer med ved. Selv gnister fra peisen kan antenne og skape brann. Likevel er det ikke lett å oppdage en pipebrann alene. Men man kan høre det!

En pipebrann lager en buldring som er gjenkjennbar. Gå derfor ut av huset for å sjekke om det står flammer opp av pipa. Gjør det det, så er det bare å ringe 110 med det samme. Det er en oppgave for brannvesenet!

Kilder