Grønne inneplanter har gjort sitt comeback, og er blitt trendikoner i de norske hjem. Nyere forskning viser at planter inne ikke utgjør noen forskjell med tanke på luftkvalitet, men de hjelper absolutt på humøret og bidrar til en god atmosfære i rommet.
Det å innføre planter i hjemmet, og i større variasjon, er jo også i tråd med den trenden der vi søker naturen inn i hjemmene våre.
Det finnes uendelige varianter å velge mellom, både for deg som krever en lettstelt plante, og for deg som liker å jobbe litt med de. Grønne inneplanter er stort sett veldig lettstelte, så lenge man tar hensyn til lys- og vannforhold.
Vær vågal og gå til innkjøp av større planter. De livner opp ethvert rom og gjør det friskt og frodig!
Paradisfuglblomst
Paradisfuglblomst er en spektakulær og trendy plante med store og flotte blader som vokser i en vifteform.
Det finnes flere arter, men de vanligste er «Strelitzia Nicolai» og «Strelitzia Reginae» som egner seg godt som innendørsplante.
Dette er en plante som under riktige forhold vil kunne vokse seg ganske stor, derfor bør den alltid ha tilgang til dagslys men ikke sterk sol. Sett den ved et øst- eller vestvendt vindu, alternativt kan den stå i et sørvendt vindu men da bør den skjermes mot direkte sol.
Denne blomsten krever en del vann og næring, spesielt om den står varmt og lyst. Sett fingeren i potta og kjenn etter, og husk å vanne den fra bunnen. Den setter også stor pris på å bli dusjet på bladene med lunkent vann.
Gi flytende gjødsel en gang i måneden, og hver andre måned om vinteren.
Monstera
70-tall’s favoritten er tilbake i de norske stuer, og er like flott som den alltid har vært. Monstera, eller vindusblad som den også blir kalt, er en ny trendsetter med sine store, vakre og hullete blader.
Den er ganske lettstelt og robust, som gjør den til en plante som passer for de aller fleste.
Her kan du være sparsom med både vann og næring. La den tørke opp mellom hver vanning og bruk svak dose gjødsel, spesielt i vinterhalvåret. Spray gjerne bladene med vann jevnlig, og tørk av bladene med en klut. Dette setter den pris på, slik de aller fleste grønne planter gjør.
Monstera liker å stå lyst, men bør skjermes for den sterkeste sola, spesielt på sommeren.
Har du et Monstera-blad å avse kan du gjerne skjære den av og sette i en vase. Med stilken i vann kan den stå veldig lenge til pynt, den kan til og med rote seg hvis du er heldig.
Calathea
Calathea er en sært dekorativ grønnplante som kommer i flere varianter, størrelser og farger. Bladene på de ulike artene har ulike mønstre og farger, som gjør den til en spennende og iøynefallende plante.
Calathea liker å stå varmt og fuktig, men ikke i direkte sol. Det er dagslyset som gir de fine mønstrene på bladene. For at den skal trives mest mulig, bør den stå lyst med en temperatur over 15 grader, og man bør unngå trekk og tørr luft.
Jevnlig dusjing av bladene setter den stor pris på, og man bør unngå å sette den ved siden av en varmeovn.
Calathea er en plante som liker å stå med røttene i fuktig jord med god drenering, så her må man passe på at jorden ikke tørker ut. Gi gjerne næring i den lyse årstiden.
Vær obs på spinnmidd, da disse er glad i Calathea.
Alocasia
Alocasia, eller elefantøre som den også blir kalt, er en vakker stueplante som kommer i flere, dekorative varianter. Vi liker spesielt godt «Alocasia Zebrina» med sine zebramønstrede stilker, og «Alocasia Polly» med sine taggete, mønstrede blader.
Alocasia har ganske like behov som Calathea da også den liker en lun og lys plassering uten direkte sol. Alocasia liker heller ikke tørr luft, men vil gjerne bi dusjet jevlig med lunkent vann og få tørket støv av bladene sine.
Vann gjerne fra bunnen av, da den fort kan råtne om den står i konstant fuktig jord. Gjødsles regelmessig.
Om planten skiller ut små vanndråper fra bladene sine, er dette et tegn på at den trives. Derimot er det greit å vite at disse dråpene avgir flekker på gulv og møbler, så det kan være greit å ha et underlag under som det ikke er så nøye med.
Vær obs på at denne planten er giftig, og bør holdes utenfor rekkevidden til barn og dyr!
Kokospalme
Kokospalme er teknisk sett ingen stueplante, men den gir iallfall et dekorativt innslag i hjemmet, og vi synes den gir litt feriestemning i tillegg. Den vokser fra en kokosnøtt, og det er viktig at halvparten av nøtten stikker ut over jorden.
Den skal stå så lyst som mulig, helst i sol, og tåler ikke trekk eller tørr luft. I den mørke årstiden trenger den tilleggslys for å overleve.
Dette er en tropisk plante, og på grunn av forholdene her i nord, så overlever den ikke spesielt lenge.
Jorda skal være godt drenert, og den trives best i kaktusjord eller sandblandet blomsterjord.
Den liker litt fuktig jord, og vil heller vannes for mye enn for lite. Bør helst vannes fra potten, og overflødig vann helles ut. I vinterhalvåret kan man redusere vanningen noe.
Den får mye næring fra nøtten, men etter et par mnd kan du med fordel gjødsle annenhver uke.
Om du er så heldig å få denne til å trives hjemme, kan den bli opptil 2 meter høye. Dessverre varer denne gleden sjelden mer enn ett år, men til gjengjeld så er det er prisgunstig plante.
Fiolinfiken
Fiolinfiken er en hardfør og retro plante med mørkegrønne, fiolinformede blader og smal, naken stamme. Den er blitt mer og mer vanlig igjen i de norske hjem.
Den trives best i dagslys uten sterk sol, og bør stå samme sted året rundt for å unngå at den mister bladene sine.
Den vannes rikelig når den først vannes, og bør få tørke opp mellom hver vanning. Regelmessig dusjing setter den stor pris på.
På sommeren kan man gjødsle en gang i uken, og en gang i måneden om vinteren.
Denne planten kan bli veldig høy, og kan med fordel beskjæres på senvinteren for å beholde formen.
Kroton
Kroton har gjenvunnet sin popularitet i de norske hjem, og med sine blanke blader i forskjellige farger og mønstre er det en særs dekorativ stueplante.
Den tåler sol veldig godt, og vil stå så lyst som mulig. Det er dette som gir fargemønsteret i bladene! Liker ikke tørr og varm luft, så dusj gjerne med lunkent vann.
Den liker ikke å stå med beina i vann, men den vil gjerne ha litt fuktig jord hele tiden. For å få til dette er det best å vanne fra bunnen når potten kjennes lett ut. Når det kommer til gjødsel så anbefales det å bruke langtidsvirkende gjødsel som gir litt næring hele tiden.
Når du har plassert planten hjemme, bør den ikke flyttes på da den lett får sjokk. Om den flyttes på, eller pottes om kan den fort miste bladene. Om den gjør dette, og deretter får stå i fred i godt lys vil disse vokse tilbake.
Vær obs på at spinnmidd er glad i denne planten. Det kan forebygges ved å dusje jevnlig under bladene.
- Les også: Hvordan lage plantevegg inne?