Sommeren har kommet og hagen skal klargjøres. Men hvilke blomster kan du ha på sørsiden av huset, eller andre steder der sola står på hele dagen? Vi ser nærmere på planter som tåler mye sol.
Hagestell har fått en ny blomstringsperiode i etterkant av coronapandemien. Mye hjemmetid førte til at mange brukte tid i hagene sine. For mange vedvarte denne interessen også etter at landet var tilbake til normalen. Og det er jo veldig innbydende med en velstelt hage full av vakre blomster.
Planter som tåler mye sol: Disse bør du velge
De fleste planter trenger sollys for å overleve. Likevel kan det også bli for mye av det gode for enkelte arter. Skal du plante i blomsterbedet midt i hagen? Eller ønsker du å pryde sørsiden av huset eller et annet solfylt sted med vakre blomster? Da er det viktig å velge hageplanter som tåler mye sol.
Før du går i gang med hagearbeidet, er det lurt å gjøre litt planlegging. Landet vårt har en tendens til å være svært vekslende værmessig. Derfor er det en god idé å velge hageplanter som tåler en støyt, både hva gjelder regn, vind, sol og tørke.
Vi fokuserer her på planter som er spesielt gode til å takle mye sol.
1. Betulia
Betulia er en vakker og holdbar plante. Den begynner å blomstre tidlig på våren og holder seg frem til nattefrosten gjør sitt inntog.
Dette er en blomst du ofte ser på kirkegården, og det er ikke uten grunn. Den krever nemlig svært lite stell, og er derfor ideell til den bruken.
Betulia trives nesten overalt, både ute og inne. Etter hvert som blomstene faller av, vil det dukke opp nye blomster. Hvis du ønsker at denne prosessen skal gå litt raskere, kan du med jevne mellomrom plukke bort visne blomster.
Det kan være litt vanskelig å se når Betuliaen trenger vann. Til motsetning fra mange andre blomster, vil den ikke «henge med hodet» når den begynner å bli for tørr. Derfor er det viktig å huske å gi den litt vann med jevne mellomrom.
Sollys er ikke noe problem for Betuliaen. Likevel vil den trives enda bedre om den får litt skygge innimellom. Får den i tillegg litt gjødsel én gang i uka, vil du gi de aller beste forholdene for denne fine planten.
I Norge finner du Betulia i tre ulike farger; lys rosa, mørk rosa og rød.
2. Pelargonia
Ønsker du den gode Syden-stemningen i hagen? Da bør du vurdere Pelargonia, som jo er den ultimate «syden-blomsten».
Dette er en blomst som trives best ute om sommeren og krever ikke mye av deg. Den ønsker ikke å stå i bløt jord. Vanning gjøres derfor først når jorden er nesten helt tørr.
Pelargoniaen trives aller best om du planter den i næringsrik pelargoniajord eller sommerblomstjord. I tillegg bør du gi den ukentlig tilskudd av sommerblomstnæring.
Du kan få pelargoniaen til å overvintre ved å ta den inn før frosten gjør sitt inntog. Under overvintringen trives den aller best i temperaturer på 10-15 °C. Gjennom vinteren skal de bare ha sparsomt med vann. I februar-mars kan du ta de ut av dvale, ved å sette dem et lyst sted med romtemperatur og vanne oftere.
Samtidig kan du klippe dem ned til en høyde på cirka 10 cm. Etter noen uker kan du begynne å plante de om. Bruk en potte som ikke er altfor stor, men som likevel lar pelargoniaen ha litt plass.
Ønsker du å så pelargonia selv, må du regne med at det tar 15 uker fra du sår til planten er klar til å plantes ut. Du bør derfor starte så tidlig som i februar med å sette frøene i jorden.
Pelargonia finnes i mer enn 250 ulike sorter, og de aller fleste finner du i Sør-Afrika. I Norge har spesielt engelsk pelargonia fått en oppsving på popularitetsskalaen de senere årene. Denne får du i fargenyanser innen rosa, rødt, lilla og hvitt.
Pelargonia har fått navnet sitt fra Pelargos, som er det greske ordet for stork. Dette fordi frøhodene har en nebblignende spiss, og derfor kan minne om et fuglenebb.
3. Margeritt
Både vanlig hvit margeritt og de mer fargerike spanske margerittene trives godt i mye sol. Ja, de trenger faktisk mye sol for å kunne utvikle nye knopper.
Den hvite margeritten kan minne om prestekrager, med de fine hvite og gule blomstene. For mange er disse blomstene selve symbolet på sommeren!
Margeritter er svært enkle å stelle, og gjør du det riktig kan du ha en blomstrende margeritt hele sommeren gjennom. Det finnes ulike størrelser og varianter av margeritter, alt fra små potteplanter og større busker til oppstammet margeritt.
Det er viktig å ikke overvanne margeritter, da de ikke trives når jorden er veldig våt. Kjenn gjerne på jorden Begynner den å bli tørr kan det være lurt å gi litt vann.
Hvis du skal få margeritten til å vokse og utvikle seg, må du gi den en potte som er stor nok til at den kan vokse. Da kan du få en virkelig stor og fyldig plante. Hvis potten ikke har hull, er det viktig å sørge for annen type drenering, da margeritter ikke liker å svømme i vann.
Sommerblomster trenger gjødsel, og her er margeritter intet unntak. Bruk gjerne langtidsgjødsel og du vil få frodigere og sunnere planter. I tillegg bør du fjerne visne blomster og blader, da det vil fremme videre blomstring.
En svært positiv ting med margeritter er at sneglene ikke er så glad i dem. Man tror at dette dreier seg om lukten den sender ut. Derfor er det lurt å fylle hagen med flotte margeritter om du ønsker å unngå snegleinvasjon!
4. Petunia
Petunia er en flott og fargerik plante som fås i en haug av ulike farger, også tofargede. De tar seg godt ut både i bed og balkongkasser, eller som et sommerlig innslag i ampler eller krukker.
Du kan ha glede av petuniaen til langt utpå høsten, om du gir den det lille stellet den krever. Heldigvis er det svært enkelt, så selv den som ikke har grønne fingre kan klare det.
Petuniaen trives nærmest i all slags jord, men aller best om den får god nærings- og moldrik jord, noe du får om du benytter deg av blomsterjord. Det er viktig at dreneringen er god, da petuniaen lett kan drukne om den blir stående i våt jord. Samtidig er det viktig at jorden heller ikke tørker ut, da det vil øke sjansene for bladlusangrep!
Petuniaen trives aller best i direkte sollys, og egner seg ikke der det er mye skygge. I tillegg er den litt sårbar for mye regn og vind, så den bør plasseres et sted der den får litt ly fra dette.
Siden petuniaen kommer i så mange ulike farger, kan du fint sette sammen flere farger og dermed få et flott fargespill av petuniaer. I tillegg lukter de nydelig, så her er det full nytelse for både lukt og syn.
5. Tagetes
Tagetes, eller fløyelsblomst, er en vakker og lettstelt sommerblomst. Mange vil nok forbinde den med en gammel bestemor, men de siste årene har den igjen blitt mer populær.
Fløyelsblomsten kan du få i flere farger, med nyanser av oransje, gult og rødt.
En av grunnene til at tagetesen er populær, er dens evne til å holde nematoder, altså rundorm, på avstand. Det er derfor lurt å plassere tagetes blant de andre plantene dine, for å unngå nematodeangrep. Mange planter også tagetes i kjøkkenhagen, nettopp for å slippe at grønnsakene skal bli angrepet.
Det hevdes at fløyelsblomsten i tillegg har en avskrekkende effekt på andre skadeinsekter, og også veggdyr.
Selv de som ikke har de grønneste fingrene kan klare å lykkes med tagetes. Den tåler masse sol, vind og også skygge. Den største fienden er brunsneglene, men da husker du kanskje at vi nevnte at snegler ikke er så glad i margeritter? Hva med å inkludere begge disse flotte blomstene i hagen din, så kan de hjelpe hverandre med å holde de ulike fiendene unna!
Visste du at…
…at tykkelsen på bladene kan indikere om planten trenger mye eller lite vann? Jo tykkere bladene er, jo bedre lagrer den vann og tåler dermed lengre tid uten vann, kontra de med tynnere blader. I tillegg har fargen noe å si. Mørke blader indikerer at planten klarer seg uten mye sollys. Er bladene fargespettet, er det en plante som trenger mer sol.
- Les også: Anbefalte gressklippere