Slik går du frem for å male strietapeten

Male strietapet

Har du strietapet, men har mer lyst på slette vegger? Du trenger faktisk ikke fjerne tapeten. Les videre, så skal vi fortelle deg hvordan du kan male strietapet og dermed få slette, trendy vegger.

Trender kommer og går. Ikke bare når det gjelder klær, men også hvordan vi har det hjemme. For en del år siden var det strietapet som nærmest ble sett på som en nødvendighet for et fullkomment hjem, sammen med diverse furumøbler. I dag ønsker mange at veggene skal være helt slette.

Hvis du skal fjerne gammel strietapet, vil det være en tidkrevende og vanskelig jobb. Mange ender derfor opp med å dekke veggene med gipsplater, panel eller, som vi skal ta for oss i dag, rett og slett male den.

Kortversjonen

  • Trender endres: Strietapet var populært før, men nå foretrekker mange slette vegger. Det er ikke nødvendig å fjerne strietapeten for å få dette.
  • To alternativer for å jevne ut veggen:
    • Veggfornyer: En tykk tapet som dekker ujevnhetene. Velg tykkelse etter hvor grov strukturen er. Det finnes ferdig grunnet duk for enklere påføring.
    • Sparkling: Krever at veggen slipes først, deretter påføres rullesparkel i flere strøk. Etter sparkling må veggen slipes igjen for en jevn overflate.
  • Forberedelser før maling: Uansett metode, må veggen grunnes før maling. Dette sikrer et jevnt resultat og reduserer malingsforbruket.
  • Malingen: Påfør to strøk med maling. La det første strøket tørke helt før det andre påføres. Eventuelt kan et tredje strøk påføres for et jevnere resultat.

Vår guide: Steg for steg

Male strietapet: Sånn gjør du det

For å få veggen glatt og klar til maling, må du først enten sette på en veggfornyer eller sparkle. Vi tar derfor med begge disse punktene, så kan du selv velge hva du ønsker å gå for.

Alternativ 1: Veggfornyer

Veggfornyer, «slett vegg på rull», «sparkel på på rull»… Kjært barn har mange navn, men dette er altså en tykk tapet/renoveringsduk som kan settes utenpå strien for å jevne den ut.

Det som er viktig er å velge en tykkelse på duken som skjuler ujevnhetene. Desto mer strukturer strieveggen din har, desto tykkere fornyer vil du trenge. For eksempel vil en fiskebeinsstrie ha grov struktur, og da bør du gå for den tykkeste duken.

Du kan både få glassfiber- og fiberbaserte veggfornyere. Her vil fargehandelen kunne hjelpe deg å velge den typen som er det beste valget i ditt tilfelle, og kan også gi deg gode tips på veien.

Mulig med ferdig grunnet duk

For å slippe selve grunnejobben kan du velge en renoveringsduk som er ferdig grunnet. Disse kan være litt stivere og vanskeligere å sette opp. På den annen side slipper du å grunne duken etter at den er satt opp, så her er det egentlig kun snakk om hva du foretrekker. I tillegg vil du mest sannsynlig få et jevnere resultat ved å velge den ferdig grunnede duken – gitt at du klarer å få satt den opp rett.

Bruk nok lim

Bruk et godt lag med tapetlim og påfør med en rulle med forlengerskaft, så går jobben langt lettere. Pass på at du følger instruksene for den renoveringsduken du har valgt.

Selv om det er enklere å sette på en veggfornyer enn tapet, siden du slipper å tenke på at mønsteret skal passe, er det likevel greit å vite at det kan være vanskelig å få et perfekt resultat uten luftbobler. Duken kan være vanskelig å feste og få jevn. Du bør iallfall ikke gå i gang med jobben alene, men ha med deg en hjelper. Her gjelder det altså å være tålmodig og bruke nok lim.

Alternativ 2: Sparkling av strietapeten

Det andre alternativet er å sparkle strietapeten. Her bør du uansett grunne etterpå, og det er viktig at du sliper ned etter å ha sparklet.

Begynn med å pusse veggen

En håndverker ville nok valgt å helsparkle veggen. Dette krever litt kunnskap og opplæring, så vi velger heller å ta for oss rullesparkling her.

  1. Begynn med å pusse veggen med et slipebrett. Pass på at du har fjernet alle skruer, spikre og kroker før du setter igang.
  2. Bruk gjerne et slipebrett. Det er etter vår mening det beste når du skal slipe, siden det ofte gir et jevnere resultat.
  3. Før du går igang med grunnejobben, er det viktig at veggen er helt ren. Har du en vegg som ikke er spesielt skitten, kan du bare gå over med en mikrofiberklut. Igjen anbefaler vi et forlengerskaft for å gjøre jobben enklere.
  4. I rom som brukes litt mer, kan det fort være litt mer skitt på veggene. Da bør du bruke et egnet rengjøringsmiddel. Her anbefaler vi eksempelvis Nordsjö Original Forvask. Vanlig vaskemiddel, for eksempel salmiakk og grønnsåpe, kan etterlate et fettlag som er lite gunstig.

Påfør sparkel

Nå er tiden inne for å sparkle. Du bør benytte deg av rullesparkel til denne jobben, da den enkelt kan påføres med nettopp en rulle på et forlengerskaft. Start med å fukte rullen i vann og klem ut det overskytende vannet.

Hell sparkel i et malekar og pass på at sparkelen trenger godt inn i rullen. Start et stykke fra vegghjørnet, da rulla ikke klarer å komme til der. Ikke la deg friste til å sparkle hele veggen før du tar for deg hjørnene. Sparkel tørker veldig fort, og du bør derfor ta område for område – rolig og kontrollert.

Når du har rullet over et område, bruker du en bredsparkel til å jevne ut området og samtidig dra sparkel inn til hjørnene der rulla ikke kom til. Det er viktig at bredsparkelen du bruker er egnet for denne jobben – forhør deg gjerne hos den lokale byggevarehandelen om hvilken du bør bruke.

Du må regne med å sparkle 2 – 3 strøk, og kanskje opp til fire om veggen er veldig ujevn. Unngå enkle løsninger, slik som å bruke veldig mye sparkel for å få jobben raskt gjort. Det vil gjøre at veggen enklere får merker og sprekker.

Slip veggen

Før du går i gang med dette steget, må du være sikker på at sparkelen har tørket helt. Hastverk er lastverk og vil bare føre til at du får enda mer jobb. Til denne jobben kan du bruke enten slipebrett eller giraffsliper. Sistnevnte er mye mer skånsomt for armer, rygg og nakke, og kan leies på et byggevarehus. Husk samtidig å bruke støvmaske.

For å få jobben gjort litt raskere, må du gjerne bruke et forlengerskaft. Vi anbefaler et fint slipepapir med 120-korning.

Når du har pusset over, må du bli kvitt alt støvet. Her er det enklest å bruke en støvsuger, men det krever at du har en grovstøvsuger som tåler denne typen støv. Har du ikke det, kan du alltids gå over med en tynn mikrofiberklut.

Ikke glem grunning

Enten du har gått for veggfornyer eller sparkling, er det nå tiden nesten inne for å gå i gang med selve malejobben. Det mangler bare å få på litt grunning. Om du har brukt en veggfornyer kan det være at du ikke trenger å grunne, da noen duker faktisk allerede er grunnet. Lurt å sjekke før du grunner.

Om du har brukt sparkel bør du uansett grunne før du går i gang. Da vil du få et bedre resultat, og du vil spare penger i form av mindre malingsforbruk.

Nå er det klart for malingen

Nå har du kommet til det som for mange er det morsomste steget. Endelig skal malingen på veggen og du vil snart få se det endelige resultatet. Mal først 2 strøk, men husk å la malingen tørke helt før du går løs på strøk nummer 2. Hvis du ser at det ikke blir helt jevnt etter det andre strøket, kan du dra til med enda et strøk – det skader ikke!