Flerårig lavendel i krukke: Slik overvintrer du den

Overvintre lavendel i krukke

Har du en lavendel i krukke som du ønsker skal overvintre? Her vil vi gi deg noen gode tips til hvordan du kan lykkes, så du også kan få glede av den neste år.

Det er vel de færreste som ikke elsker duften av lavendel. Det er ikke uten grunn at både parfymer, såper, vaskemidler og skjønnhetsprodukter alle finnes med duften av lavendel. Personlig elsker jeg også den nydelige blålilla fargen, så for meg er lavendel den perfekte blomsten.

Riktig stell er det som trengs

Det kan faktisk være litt vanskeligere å få lavendel i krukke til å overvintre, kontra de som vokser ute i det fri. Men det er absolutt ikke umulig. Vi gir deg derfor noen gode tips slik at du lykkes med plantestellet.

Klipp ned planten

Når høsten kommer og planten har visnet, bør du klippe den ned. En grei tommelfingerregel er at du lar det det stå igjen omtrentlig 10 centimeter. Da sikrer du god luftsirkulasjon og det gir plass til nye skudd når våren kommer. Om du har planer om å plante om lavendelen passer dette også veldig godt på høsten.

Flytt planten til et frostfritt sted

Når høsten har gjort sitt inntog, og før den første frosten, bør du flytte lavendelen innendørs. Det er viktig at den står et sted der det både er tørt og kaldt. Kjeller, bod, garasje, vinterhage, drivhus og lignende er perfekt til dette formålet.

Har du ikke mulighet til å oppbevare planten på nevnte steder, kan du også la den stå ute. Det forutsetter for øvrig at det ikke er frost over flere dager, eller at det blir ekstra lave temperaturer.

Om lavendelen må stå ute kan du eksempelvis bruke tre eller isopor som underlag, og sette potten inntil husveggen. Planten vil da få ekstra ly for vinden, og den vil være bedre beskyttet mot frost. Mange bruker terrakottapotter til lavendel på vinterstid, da de trekker til seg overflødig fukt og på den måten forhindrer at røttene fryser. I tillegg kan du pakke lavendelen inn i en stråmatte, som vil gi planten god isolasjon.

Det aller sikreste er likevel å oppbevare planten innendørs. Da er du jo tross alt helt sikker på at den ikke utsettes for frost.

Sandholdig jord

Lavendel trives aller best på tørre og solrike plasser med god drenering. Jorda som lavendelen står i bør derfor være sandholdig. Skal du plante lavendel i krukke, bør du samtidig passe på å bruke jord som er godt drenert. Middelhavsjord passer veldig godt til dette formålet, og har ikke spesielt høy prislapp heller.

Unngå å vanne for ofte

Lavendelen trenger ikke mye vann i vinterhalvåret, fra november til februar. Du kan vente til jorden har tørket nesten helt ut før du vanner. I følge ekspertene hos Gardenia.net, som blant annet drifter en egen plantedatabase, kan du vente helt til bladene begynner å visne før du vanner. Når du da vanner, er det viktig at du bare gir litt vann. I denne perioden skal du heller ikke gjødsle planten.

Samtidig er det veldig viktig at du ikke overvanner, da det kan lede til at røttene råtner. Pass på at det er god drenering, så overskytende vann har mulighet til å renne vekk.

Trim planten om våren

Som sagt bør du beskjære lavendelen om høsten. Gjør du det om våren, kan du forsinke blomstringen. Det du likevel kan gjøre om våren, er å trimme den litt, så du får bort visne og ødelagte deler av planten. Denne jobben kan du utføre når planten har begynt blomstringsperioden sin, tidlig på våren.

Lavendel: En flerbruksblomst

Lavendel i krukke overvintre

Det er mye man kan bruke lavendel til. Nå som du vet hvordan du kan få den til å overvintre, kan det jo være greit med litt ekstra inspirasjon.

Heng tørkede buketter inne

Når blomsten begynner å visne, kan du klippe av blomst og stilk og henge lavendelbuketter til tørk rundt i hjemmet, for eksempel på badet og soverommet. De vil avgi en deilig, behagelig og avslappende duft.

Lavendelspray

Lag din egen parfyme med duft av lavendel. Kok opp vann og legg lavendelblomster i det varme vannet. La de ligge en stund. Ta deretter en beholder og sil av vannet i den.

Lag små duftposer

Lavendel er faktisk perfekt til å holde møll på avstand, samtidig som vi får glede av den gode lukten. Legg noen blomster i en tøypose, sokk eller lignende, og legg dem i kommoder, klesskap og garderobe.

Lavendelsåpe

Hva med en hjemmelaget såpe som dufter herlig lavendel? Det er faktisk ikke så vanskelig som du tror. Vi har tidligere publisert en artikkel som guider deg gjennom hvordan du lager hjemmelaget såpe med lavendel. Artikkelen kan du lese her.

Bier, humler og sommerfugler elsker også lavendel

Du har sikkert hørt at humler og bier er utrydningstruet. Derfor kan det jo være fint å gjøre levekårene enda bedre for disse søte, nyttige insektene. Humler og bier elsker lavendel, og det samme gjør de vakre sommerfuglene. Blomsten er nemlig full av nektar og pollen, og med lavendel i hagen er du derfor garantert mange gjester.

I tillegg er verken myggen eller flåtten særlig glad i lavendel, så det er derfor all grunn til å velge lavendel i hagen!