Drømmer du om en urtehage innendørs? Slik gjør du det

Ferske urter i vinduskarmen

Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror å ha sin egen urtehage innendørs. De passer perfekt i en solrik vinduskarm, og det er vel så praktisk som det er dekorativt element på kjøkkenet.
Uansett om du bor i et hus eller liten leilighet så er det nokså enkelt å lykkes med dette, du må bare sørge for at urtene har gode levevilkår.

Et par enkle kjøreregler

Friske urter er en enkel måte å løfte ethvert måltid på, og det er noe spesielt med å bruke egne urter rett fra sin egen vinduskarm. Kanskje du også blir mer kreativ på kjøkkenet og blir inspirert til å prøve noe nytt?

Du kan gjerne begynne med de enkleste urtene, som timian, basilikum, mynte, persille og gressløk. Og bruk kun de urtene du vet du kommer til å bruke. Etterhvert som du får erfaring, kan du prøve deg på mer utfordrende urter. Du kan enten kjøpe frø og så på egenhånd, så lenge du følger anvisningen på pakken er ikke dette vanskelig.

Kan bruke ferdige planter

Om du velger å kjøpe ferdige planter anbefaler vi å kjøpe disse på et hagesenter, da de har et bedre utgangspunkt for å overleve hjemme hos deg. Du har vel lagt merke til at urter du kjøper på butikken er visne bare etter et par dager?

Urtene du kjøper i butikk er ment for at man skal bruke hele på en gang, da de har for liten plass og for lite næringsrik jord til å kunne klare seg lenge.

Etterhvert som plantene vokser og det blir varmere temperatur ute, kan urtene settes ut. Det kan være greit å gradvis venne urtene til det norske klimaet ved å sette de ut på dagen og ta de inn igjen til kvelden. Dette gjelder alle urter bortsett fra basilikum, den tåler ikke trekk og bør derfor stå innendørs eller skjermet for vind utendørs.

Timian

En bunt med timian

Timian er en nydelig urt som passer godt i supper og gryter, og er nydelig til rødt kjøtt.

Dette er en flerårig urt som trives best på en solrik plass, og kan gjerne stå rett i sola. Dette gjør at den utvikler en sterkere smak. Selv om den er flerårig anbefales det likevel å så nye planter annenhvert år, da de unge plantene gir mest smak.

Den liker å tørke opp litt mellom hver vanning, og liker ikke å stå fuktig over tid. Pass på at potta er godt drenert, og sjekk at jorda er tørr mellom hver vanning.
Bør gjødsles jevnlig.

Om du høster timian regelmessig, vil du få en frodigere plante da den setter sideskudd under hvert bladpar.

Basilikum

Fersk basilikum i en mugge

Basilikum smaker helt fantastisk til fisk, fjørfe og pastaretter. Den går hånd i hånd med tomat, og er ypperlig i sauser og marinader. Den bør tilsettes mot slutten av tilberedningen, da den mister mye av den gode smaken om den varmebehandles for mye.

Basilikum er en ettårig urt som bør stå så lyst som mulig, gjerne i full sol. Den tåler ikke trekk, så utenom sommeren bør den stå skjermet eller i et drivhus.
I mørkere tider der planten ikke får nok dagslys, bør man sette opp en ekstra lyskilde over plantene, gjerne et lysstoffrør med vekstlys.

Basilikum krever regelmessig vanning, og tåler dårlig å tørke ut. Den skal vannes på jorden, ikke på bladene.
Den trenger mye næring for å kunne produsere nye blader, så den bør gjødsles ofte eller med langtidsvirkende næring.

Basilikum bør toppes regelmessig, da den vil slutte å produsere smak om den rekker å blomstre. Husk at du alltid må la det stå igjen et bladpar på stilken for at den fortsette å vokse.

Mynte

Fersk mynte i en morter

Mynte er en forfriskende og aromatisk urt som passer like godt til retter med kylling, svin og lam som den passer til desserter og salater. Og den er selvfølgelig uunnværlig til mojito!

Mynte er en flerårig urt som er lett å pleie og sprer seg lett. Derfor er det anbefalt å dyrke den i potter så den ikke vokser vilt fra seg.
Utfordringen med å ha de i potter er at røttene fort tar all plassen, som igjen gir lite næring til planten.
Derfor bør du på våren dele den ved å bryte opp røttene før du planter den tilbake. Røttene du sitter igjen med kan enten pottes i en ny potte, eller du kan gi det bort til en venn.

Den trives i fuktig jord, og utvikler sterkest smak om den får litt morgen- eller kveldssol. Den bør også gjødsles regelmessig når den står i potte.

Mynten bør toppes ned til 2-3 bladpar før de blir for lange, og da vil det komme nye skudd under hvert blad.

Persille

Fersk persille i en treeske

Persille er en klassisk urt som brukes mye, og den passer godt til supper, sauser og dressinger. Vi foretrekker glattbladet persille da den er mer aromatisk enn kruspersille.

Persille er en toårig urt som trives best varmt og solrikt, og bør plasseres i et vindu der du har sol store deler av dagen. Smaken er best det første året, så det lønner seg å plante på nytt neste år.

Den bør tørke litt opp mellom hver vanning, så kjenn på hvor lett potta er før du vanner. Om du sår persillefrø tar ganske lang tid før de begynner å spire, faktisk 4-6 uker. Det man kan gjøre for å fremskynde prosessen noe er å legge frøene i lunkent vann i 24 timer før man sår.

Gressløk

Fersk oppkuttet persille

Gressløk er en allrounder som passer til det meste. Den er spesielt mye brukt i potet- og eggeretter, og den passer godt til fiskeretter, sauser og dressinger.

Gressløk er en flerårig, hardfør plante, og trives best i godt drenert jord. I innendørs potter kan de fort tørke ut, så det er viktig å vanne når potten kjennes lett ut.
Regelmessig gjødsling setter den pris på.

Står den lenge nok så vil vil gressløken blomstre. Da er det lurt å klippe ned hele planten, sånn at den kan komme med nye skudd. Lar du blomsterstilken stå, så er det greit å vite at denne er litt besk i smak.