En ny, knallgod ordning fra IKEA gir deg muligheten til å selge tilbake møbler du ikke lenger har behov for slik at unødvendig avfall reduseres. Dette liker vi!
I november 2020 annonserte IKEA en helt ny ordning med mål om å redusere unødvendig avfall, og samtidig bli en mer bærekraftig bedrift.
Kjøper tilbake
Den nye ordningen, med det enkle navnet «kjøper tilbake», gir deg muligheten til å selge tilbake møbler du tidligere har kjøpt hos den svenske giganten.
Møblene selges tilbake til en viss prosentandel av den opprinnelige prisen, og hvor mye du får tilbake avhenger av hvor godt du har tatt vare på møblene mens du har hatt de i hus.
Etter at IKEA har kjøpt tilbake møblene fra deg vil de bli solgt til redusert pris i et eget gjenbruksmarked hvor man kan finne mange gode tilbud på brukte møbler.
La oss si at du eksempelvis har kjøpt en ny skrivepult i disse hjemmekontordagene, og ikke lenger har behov for den når kontoret åpner igjen.
Istedenfor at du potensielt ender opp med å kaste den fullt brukbare skrivepulten, kan du helt enkelt selge den tilbake til IKEA for omkring 30% – 50% av den opprinnelige kjøpesummen.
Nøyaktig hvor stor prosentandel du vil få tilbake varierer som nevnt med hvor godt du tar vare på møblene, og er slikt sett et veldig godt insentiv mot den skumle bruk-og-kast mentaliteten.
Hvilke møbler kjøper IKEA tilbake?
Foreløpig er det kun et begrenset utvalg møbler som IKEA ønsker å kjøpe tilbake og videreselge på sitt gjenbruksmarked.
Per dags dato kjøper IKEA tilbake produkter som inngår i disse kategoriene:
- Møbler til entré.
- Kontormøbler.
- Soverom.
- Spiseplass.
- Stue.
For å gjøre det så enkelt som mulig for deg som forbruker kan du benytte deg av IKEAs egne tilbakekjøpingsverktøy.
I dette verktøyet fyller du enkelt og greit ut litt kort informasjon om møblenes tilstand, før du kan søke opp produktet og se om IKEA tilbyr tilbakekjøp.
Etter å ha fylt ut skjemaet vil du få et uforpliktende pristilbud for møblene du ønsker å selge tilbake.
Hvordan får jeg pengene tilbake?
I utgangspunktet var vi av den oppfatningen av at IKEA ordnet med en bankoverføring for de brukte møblene, hvor du fritt kunne bruke midlene som du selv ønsker.
Vi ser nok likevel nå at IKEA har en viss baktanke med ordningen, og du får altså ikke pengene direkte utbetalt til din egen bankkonto.
IKEA har heller valgt å gi pengene tilbake i form av et tilgodebevis i butikken – som kan innkasseres i varehuset eller via IKEA.no.
Tilgodebeviset er gyldig i 3 år fra du selger møblene tilbake, og vil enkelt og greit utgå om du ikke bruker de før den tid.
Optimalt sett skulle vi jo gjerne sett at IKEA faktisk tilbakebetalte beløpet direkte til konto, men vi er likevel fornøyd med ordningen – og vi i redaksjonen konkluderer med at det skal godt gjøres at det tar mer enn 3 år før vi igjen er innom IKEA på en liten handlerunde!