Hvor mye sparer man på varmepumpe?

Besparelse varmepumpe

Mange lurer på hvor mye man kan spare på å installere en varmepumpe. Mange tenker på at investeringskostnaden gjør at fordelen går opp i spinninga, men er det egentlig slik?

Med de økte strømprisene så vil nok de fleste tenke på om varmepumpe kanskje er løsningen, slik at man kan variere bruken etter hvor dyr strømmen er. Selv om vinteren er på hell, så er det ikke lenge før en ny kald vinter kommer. Skal du tenke på å installere varmepumpe, så kan du like gjerne begynne her og nå.

Mange faktorer som spiller inn

Det er ingen tvil om at man vil spare strøm på å skaffe seg en varmepumpe. Når det er sagt så fins det ulike typer varmepumper. Den typen vi stort sett omtaler er også den mest anvendelige, nemlig luft-til-luft varmepumper. Disse tar luft fra omgivelsene og fører den gjennom et medium slik at den komprimeres, og temperaturen økes. Denne varmen spres deretter ut i rommet slik at den gir en jevn temperatur.

Det er derfor naturlig å velge å installere varmepumpa sentralt i hjemmet, og gjerne i det rommet man oppholder seg mest. Hvor stort dette rommet er vil påvirke hvor mye man sparer.

Hvor godt isolert boligen er vil naturligvis også påvirke forbruket. Andre ting å tenke på er om varmepumpa er dimensjonert for boligen din, og ikke minst – klimaet i området du bor!

Hvor mye kan du spare på å installere varmepumpe?

Varmepumpe som henger på veggen

Det er helt individuelt hvor mye man kan spare på å installere en varmepumpe.

Helt generelle tall sier at en normal enebolig kan spare 5.000 – 9.000 kroner årlig på strømregningen. Generelt sett vil det altså ikke ta veldig mange år før investeringskostnaden er nedbetalt. Investeringskostnaden er som regel fra 19.999 kroner og oppover (inkludert installasjon).

La oss anta at varmepumpa har kostet deg 30.000 kroner, inkludert montering. Den årlige besparelsen er på 7.000 kroner. I løpet av litt over 4 år vil hele investeringskostnaden være dekt, og du kan samtidig nyte godt av de reduserte strømregningene gjennom hele perioden. Med dagens strømpriser er det heller ikke utenkelig at investeringskostnaden dekkes enda raskere!

I regnestykket bør man naturligvis også ta høyde for den gjennomsnittlige levetiden på en varmepumpe. Levetiden er stort sett minst 20 år, så her kan man raskt spare fra 100.000 – 180.000 i løpet av hele levetiden!

Noen investeringskostnader

Før du skaffer en varmepumpe kan det være nyttig å se på investeringskostnadene. Husk at prisene er veiledende, og det kan hende du trenger en annen varmepumpe.

Luft-til-luft er de mest vanlige, men der det er mulig, kan bergvarme varmepumper gi mye større strømsparing. Investeringskostnaden vil øke deretter.

Toshiba Varmepumper:

  • Billigst: Toshiba Seiya AC: 12.490 ,- *
  • Dyrest: Toshiba Multisplit Signatur: 42.990 ,- *

* Montering: 5000 ,-

Fujitsu Varmepumper:

  • Billigst: Norgespumpa 5.7: 17.990 ,- *
  • Dyrest: Fujitsu Extreme Gulv 6.2: 22.990 ,- *

* Montering: 6000 ,-

Mitsubishi Varmepumper:

  • Billigst: Azira: 16.300 ,- *
  • Dyrest: Uwano 7000: 26.200 ,- *

* Montering: 6250 ,-

Panasonic Varmepumper:

  • Billigst: Supercompact Inverter TZ25: 17.990 ,-
  • Dyrest: Heatcharge VZ12: 42.900 ,-

Prisene er inkludert montering!

Samsung Varmepumper:

  • Billigst: Comfort Windfree 12: 17.000 ,- *
  • Dyrest: Nordic Windfree 12: 24.000 ,- *

* Montering: 5000 ,-

Varmepumpe.no Logo

Varmepumpe.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Husk at varmepumper også har flere fordeler

Når dette er sagt må man ikke glemme at varmepumper har mange flere fordeler som man garantert vil spare på over tid.

En varmepumpe vil tilføre jevn varme i rommet, både fordi den varme luften skyves ut i rommet, men også fordi termisk konduksjon sier at varme naturlig sprer seg ut til kaldere områder. Dette vil gi boligen et bedre inneklima, noe som både sparer deg selv for sykdom og boligen for skader.

I tillegg til at en varmepumpe bruker mindre strøm enn den effekten varmen har, så kan man kombinere varmepumpe med vedfyring. Kombinasjonen fungerer best når man fyrer på dagtid og bruker varmepumpa på natten, da strømmen er billigst.

Kort Oppsummert

En varmepumpe hører hjemme i et moderne hus. Men det er forskjellige kriterier til hvordan man skal vurdere en varmepumpe. Det du kanskje ønsker å vite mest om er hvor mye du kan spare på en varmepumpe, noe vi har gitt noen eksempler på her.

Det man må huske på er at det er forskjellige varmepumper å velge mellom, slik som luft-til-luft og vann-til-luft. Det mest vanlige i større byer er luft-til-luft varmepumper, som tar potensiell energi fra uteluften og gjør den om til varme med hjelp av et medium.

Vurder varmepumpe ut fra forbruket, utetemperaturer og investeringskostnader. Da finner du ut hvilken varmepumpe som passer ditt behov!