Inspirasjon: Gode fargekombinasjoner til stuen

Fargehjulet på hvit bakgrunn

Stuen er det rommet de aller fleste tilbringer mest tid, og dette er et rom for avslapping og god stemning. Man ønsker at stuen skal gi en følelse og harmoni.

I lang tid har mange gått for den klassiske hvitfargen, men stadig flere begynner å bruke farger for å gjøre det mer personlig. Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken farge man skal male med i stuen, og enda vanskeligere er det å finne to farger som passer sammen.

Heldigvis er det ikke så vanskelig, bare du vet hvordan du kan kombinere de. Det finnes flere ulike fargekombinasjoner, og bare man følger noen enkle fargeregler kan du få akkurat det uttrykket eller stilen du ønsker.

Om du skal male stuen anbefaler vi å gjøre litt research. Hvilket uttrykk eller stil vil du ha? Skal stuen gi en følelse av ro og trivsel, eller skal den gi rom for kreativitet? Hvilke farger liker du, og står de i stil med resten av interiøret?

Komplementærfarger

Man kan eksempelvis bruke komplementærfarger, altså farger som ligger rett overfor hverandre på fargeskalaen.
Bruker man komplementærfarger kan det fort bli rotete om man bruker for sterke farger, så vi  anbefaler å bruke dempede nyanser for å tone ned uttrykket. Selv om fargene er svakere vil dette fortsatt gi et spennende og energisk preg.

Et tips er å bruke en matt maling, dette gjør at man kan bruke noe sterkere farger uten at de tar for mye oppmerksomhet.

Eksempelvis vil en dempet rødfarge stå nydelig til en dempet grønnfarge. Hvis du samtidig bruker en matt glans vil de heller ikke konkurrere mot hverandre, men heller utfylle hverandre harmonisk.
Dette gjelder alle farger som står overfor hverandre på fargesirkelen.

Nyanselike farger

Fargepalett og malekost

Man kan også bruke nyanselike farger, som er farger som har samme nivå av sorthet og fargestyrke. Da kan du bruke all verdens farger du selv ønsker, både rødt, grønt, gult og blått.

For å se hvilke farger som er nyanselike må du se på NCS koden. Det er de 4 første tallene som forteller om grad av sorthet og fargestyrke, og hvis disse tallene er like betyr det at de er nyanselike.
Vi synes at pastellfarger med mye sorthet gjør seg veldig godt som fargekombinasjoner.

Ton-i-ton farger

Motsatt for nyanselike farger er ton-i-ton farger. Dette er farger som har ulike nyanser, men som har lik kulørtone. Da må man se på den siste delen av NCS koden. Da vil man kunne bruke både lyse og mørke farger om hverandre, samtidig som de står fint inntil hverandre.
Her vil også overgangen mellom fargene være mer diskrete som gir et lunt og harmonisk uttrykk.

Her kan man med fordel benytte ulike glansgrader som gir flere dimensjoner og uttrykk.
Dette er kanskje den enkleste og mest vanlige fargekombinasjonen, og kanskje har du allerede denne kombinasjonen uten å ha tenkt over det?

Nabofarger

Fargepalett i nabofarger med maleutstyr

Nabofarger er også farger som gjør seg godt i kombinasjon. Med dette menes farger som ligger nær hverandre på fargeskalaen, for eksempel gult og oransje, gult og grønt eller gult og rødt. Man bruker da farger som er i samme kvadrant, eller i samme halvsirkel.

Jo større avstand på fargeskalaen jo mer lekent blir resultatet, og passer godt til deg som liker å omringe deg med farger!

Vi liker godt når man bruker dempede farger sammen, da dette gir et lunt og avslappende uttrykk. Èn kombinasjon vi liker veldig godt er dempede blå- og rødtoner, gjerne i matt glans. Denne kombinasjonen er både livlig og dristig, samtidig som det gir en deilig harmoni i rommet.