Enkle grep for å forberede hagen til vinteren

Hage på høsten

Man kan aldri begynne å forberede hagen til vinteren for tidlig. Vi gir deg gode tips som sparer deg for mye arbeid når våren endelig kommer igjen.

Klipp plenen (men ikke for kort)

Gress i hagen

De aller fleste er klar over at de bør klippe plenen før senhøsten og vinteren melder seg. Men visste du at du faktisk kan gjøre deg selv en ganske så stor bjørnetjeneste om du klipper gresset for kort?

Aller helst bør du ikke klippe plenen noe særlig lavere enn 5 centimeter før vinteren kommer.

Mye av jobben gjøres riktig nok på sommeren, ved at man holder plenen vedlike gjennom sesongen. Den aller siste runden med gressklipperen har likevel en god del å si. For å unngå overvintringsskader på plenen bør plenen derfor klippes relativt høyt på senhøsten.

Ikke rak alt løvet

Mange har som vane å rake vekk alt løvet fra plenen før vinteren kommer. Greit nok, det ser jo pent ut med en plettfri og ryddig gressplen. Men er det egentlig så lurt å kvitte seg med alt løvet?

Høstløv er faktisk en god ressurs for plenen. Det er fylt med verdifull næring som kan hjelpe gresset med å komme seg gjennom vinteren på en bedre måte. Årsaken er at løvet tas opp av jorda og brytes ned til humus. Noe av løvet vil også bli dratt ned i bakken av meitemark, før det blir spist opp.

Når våren endelig kommer er altså mesteparten av løvet du lot ligge igjen allerede borte. En stor del av det har blitt tatt opp av jorda, som alt i alt vil gi en friskere plen!

Husk å plante i god tid

Planting

Det er ingenting som tilsier at man ikke kan plante på høsten. Høsten er faktisk en fin tid for å plante en lang rekke trær, busker og roser.

Likevel bør du naturligvis huske på å plante før det går frost i bakken. Ofte blir det også overraskende kaldt i løpet av natten, så du bør huske å plante i god tid!

Bind opp buskene

Ikke alle busker og hekker trenger og bindes opp, men de mest utsatte bør så absolutt få litt ekstra beskyttelse før vinteren.

Regelen er enkel. Alle busker og hekker som er utsatt for snøbrekk bør bindes opp før vinteren kommer. Da sparer du deg for mye frustrasjon på våren!

Ikke glem lukingen

Å luke i beddene bør man forsåvidt gjøre hele sommeren, men det er spesielt viktig før vinteren kommer. Du bør være nøye med å fjerne ugress og andre ulumskheter.

Høsten er en våt årstid, og siden jorda blir fuktig er det mye lettere å få opp ugresset på høsten.

Men husk – store deler av løvet kan du la ligge. Dette er god næring for jorda!

Unngå skadedyrene

Det siste du bør gjøre er å rydde unna alt av gjenstander du har liggende rundt om i hagen.

Da unngår du skader på gjenstandene, og samtidig fjerner du potensielle tilholdssteder for skadedyr, slik som mus og snegler. Disse vil du ikke ha tett innpå huset ditt!