Fluer i planter: Slik blir du kvitt blomsterfluer

Fluer i planter

Har du små sorte vesener som har inntatt plantene dine, og som stadig svermer rundt? Fluer i planter er et velkjent problem. Du trenger derimot ikke å kaste plantene dine. Med litt tid og innsats, kan du bli kvitt problemet.

Du har kanskje allerede forsøkt å sette frem en skål med eplecidereddik og et par dråper zalo, uten at problemet blir mindre.

Det er ikke fordi fluene har blitt immune mot denne blandingen. Denne metoden fungerer fortsatt på bananfluer, de fluene som elsker å forsyne seg av overmoden frukt. Det er derimot en annen skapning du har fått i hus, nemlig hærmygg, også kalt sørgemygg eller sørgefluer.

Du grøsser kanskje når du hører vi nevner mygg, men fortvil ikke. Denne typen mygg stikker ikke. De er bare ekstremt irriterende og innpåslitne!

Kortversjonen

  • Hærmygg: Små sorte fluer i planter er trolig hærmygg, ikke bananfluer. De er irriterende, men stikker ikke.
  • Tiltak:
    • Tørk ut plantene: Blomsterfluer trenger fuktig jord. Tørk jorda grundig for å drepe larvene, men vær forsiktig med planter som ikke tåler uttørking.
    • Bruk appelsinskall: Spre revet appelsinskall i jorda for å skremme bort fluene. Dette fungerer best i startfasen.
    • Sett fyrstikker i jorda: Plasser fyrstikker med tennsiden ned i jorda. Svovelet kan «skremme vekk» fluene.
    • Gule limfeller: Bruk gule limfeller for å fange voksne fluer. Heng dem nær lyskilder.
    • Stek jorda: Steriliser jord ved å steke den i ovnen på 120°C i 40 minutter for å drepe eventuelle larver før planting.
  •  Hva er hærmygg?
    • Små fluer som trives i fuktig jord.
    • De formerer seg raskt, med en livssyklus på rundt fire uker.
    • Larvene lever av planterøtter og kan spre sykdommer.
  •  Forebygg: Ta affære tidlig for å hindre spredning og skade på plantene dine.

Hvordan bli kvitt blomsterfluer?

Blomsterfluer

Som vi nevnte tidligere, krever det både tid og innsats å bli kvitt hærfluene. Motivasjonen må være at bare én hærmygg mindre betyr at du unngår opptil 140 hærmygg om drøye tre uker.

1. Tørk ut plantene

Hærfluer trenger fuktig jord for å kunne formere seg. Et tiltak kan derfor være å tørke ut plantene du har.

Du tenker kanskje at det vil ta livet av plantene dine, men sannheten er at de aller fleste potteplanter tåler en uttørking.

Det er viktig at jorda blir gjennomtørr. Jorda er først tørr nok når planten kjennes lett ut når du løfter den.

Ved å tørke ut jorden vil larvene dø, men det er altså viktig å gjøre en grundig tørkejobb.

Det finnes noen planter som ikke tåler å tørkes ut. Av de mest vanlige vi finner i norske hjem er:

  • Husfred.
  • Potterose.
  • Hortensia.
  • Krydderurter.
  • Primula.
  • Azaela.

Hvis du er usikker på om din plante tåler en uttørking, kan det være lurt å gjøre et lite søk på nettet eller spørre i en blomsterbutikk.

2. Revet appelsinskall

Hærmygg misliker sterkt lukten av appelsin. Ved å strø appelsinjord utover jorden, vil fluene rømme vekk.

Du kan også blande skallet inn i det øverste laget av jord. Ulempen er at lukten varer ganske kort, så dette trikset fungerer best om du er i startfasen av «flueproblemet».

3. Sett fyrstikker i jorda

Et annet godt tips, er å sette fyrstikker ned i jorden, med tennsiden ned, slik at du såvidt ser bakende av fyrstikken.

Du må være raus med fyrstikkene og putte minst 10 stykker i hver potte. Etter én uke bytter du de ut med nye fyrstikker.

Svovelet i fyrstikkene vil skape et miljø i jorda som hærmyggen ikke liker.

4. Gule limfeller

Når du tørker ut jorden, vil du kun ta livet av larvene. Det er vel så viktig å kvitte seg med voksne hærmygg, så de ikke får lagt nye egg.

Mange insekter, i dette tilfellet hærmygg, tiltrekkes av gult. Derfor bør limfellene du bruker være gule. Disse kan du henge opp i lyset fra lamper og andre lyskilder, da insekter gjerne trekkes mot lyset.

Limfellene har en klissete overflate. Når hærmyggen setter seg på den, vil den ikke komme seg løs igjen.

5. Stek jorda

Ja, du leste riktig. Hvis du har kjøpt inn en sekk med jord som du skal bruke til inneplanter, kan du faktisk steke den før du starter plantingen. Sett ovnen på 120 grader. Ha den mengden jord du skal bruke i en langpanne og la den stå i ovnen i 40 minutter.

Da vil jorda bli sterilisert og eventuelle hærmygglarver vil dø ut. Dette trenger du kun å gjøre på jord du skal bruke innendørs.

Så er det bare å krysse fingrene for at du får bukt med problemet. Og at det er leeeenge til neste gang denne hæren av mygg finner veien inn til deg.

Hva er hærmygg?

Hærmygg er en myggfamilie. I Norge har vi faktisk flere hundre arter av hærmygg. Ute i naturen finnes de oftest på fuktige steder.

Dette irriterende insektet kan finne veien inn til deg når som helst på året, og det kan være ulike grunner til at du får dem i hus. Du kan være uheldig å dra de med deg inn i huset selv, når du har kjøpt en ny plante eller en sekk med jord.

Like sannsynlig er det at hærmyggen allerede var i omgivelsene rundt deg.

Du har kanskje opplevd å få en hærmygg i nesa og erfart at de elsker å fly foran ansiktet ditt. Jeg hørte et sted at de, i likhet med vanlig mygg, tiltrekkes av karbondioksiden vi puster ut. Det høres jo ikke helt usannsynlig ut.

Kort liv – rask formering

En voksen hærmygg er 2-4 mm lang og lever i fem til ti dager. Hele livssyklusen, egg-larve-puppen-voksen, er unnagjort på omtrentlig fire uker.

Eggene legges i de to øverste centimeterne av jorda. Hvis temperaturen rundt dem er 22-24 °C når hærmyggene klekkes, kan de faktisk pare seg igjen etter kun få timer. Ja, faktisk før vingene er ferdigutviklet. Dette gjør at det er ekstremt mye innavl i de ulike bestandene.

I løpet av den korte levetiden kan en hunnmygg legge opptil 140 egg. Hvis du ikke gjør noe med problemet så snart du oppdager det, kan det derfor raskt bli mye større.

Larvene er så små at du ikke kan se dem, men de kan gjøre stor skade på plantene dine. De livnærer seg nemlig av røtter og spirer. I tillegg kan hærmyggen spre plantesykdommer og føre til soppangrep på plantene dine.

De er ikke spesielt gode til å fly og ser nesten litt klønete ut. Av den grunn flyr de ikke langt og holder seg som oftest rundt plantene dine.

Kilder