Eddik kan brukes til så mangt, men visste du at det også kan benyttes til å fjerne ugress? Det gjelder bare å ta noen forholdsregler.
Er det én ting som er like sikkert som at våren og sommeren kommer hvert år, så er det at ugresset gjør det samme. Det popper opp overalt, og har sin helt egne evne til å trenge seg frem selv på de trangeste steder.
Skal du komme det meste av ugresset til livs, må du regne med å starte lukingen så snart våren har gjort sitt inntog og gå jevnlig over hele sommeren. Har du singel eller heller på gårdsplassen, har du sikkert irritert deg over ugresset som klarer å trenge seg frem også der. Det er ikke like enkelt å luke her, spesielt ikke mellom hellene.
Da må man ty til sterkere skyts. Men det trenger ikke å være dyre spesialprodukter, som for eksempel Roundup, som koster flere hundre kroner per flaske. Nei, du trenger bare å gå i kjøkkenskapet og finne frem eddikflaska.
Kortversjonen
- Eddik som ugressmiddel: Eddik kan brukes til å fjerne ugress, men vær forsiktig da det også kan skade andre planter.
- Typer ugress:
- Rotugress: Planter med lange røtter, som løvetann og tistel, må fjernes med røttene for å bli kvitt dem.
- Frøugress: Planter som sprer seg via frø, som kamille og vassarve, bør fjernes før de blomstrer for å hindre spredning.
- Bruk av eddik mot ugress:
- Forberedelse: Bland to deler vann med én del 35 % eddik i en sprayflaske.
- Påføring: Spray direkte på ugress som dukker opp mellom heller og grus, unngå andre planter.
- Resultater: Synlige etter én time; vent et par dager før du fjerner restene.
- Forebygging av ugress:
- Start tidlig: Begynn luking tidlig på våren før ugresset får etablert seg.
- Bruk av planteduk og bark: Hindrer ugresset i å komme frem, og bark gjør det lettere å luke.
- Tett planting og dryppvanning: Reduserer vekstvilkår for ugress ved å skape mindre fuktighet og mer skygge.
Ulike typer ugress
Når vi snakker om ugress, deles disse inn i to kategorier; rotugress og frøugress.
Rotugress
Rotugresser planter som har lange røtter eller stengler. Skal du klare å bli kvitt disse, må du få opp det meste av røttene. Eksempler på rotugress er løvetann, tistel, brennesle, skvallerkål og kveke.
Frøugress
Frøugress ligger lagret i jorden og sprer seg med vinden. Skal disse forebygges, må du fjerne dem før de begynner å blomstre og dermed sprer frøene videre. En god metode for å forebygge frøugress, er ved å dekke jorden med en planteduk og bark og/eller plante tett. Eksempler på frøugress er syre, kamille, vassarve og guldå.
- Les også: Se våre anbefalinger for drivhus
Fjerne ugress med eddik
Vær oppmerksom på at eddiken ikke kun tar livet av ugresset, men også andre planter som får blandingen på seg. Du bør derfor unngå å for eksempel bruke det på gressplenen eller i blomsterbedet, da du i så fall kan ende opp med å drepe ønskede blomster og gress.
Vi anbefaler derfor at du kun bruker denne metoden på ugress som dukker opp mellom heller, grus og andre plasser der du ikke har planter. Senere i artikkelen vil vi gi deg noen gode råd for å forebygge ugress i blomsterbedet.
Så hvordan kan vi bli kvitt disse uønskede vekstene? Og kan man gjøre det uten farlige kjemikalier?
Svaret er ja! For med helt vanlig eddik kan du komme noe av ugresset til livs, så lenge du gjør det riktig – og ofte nok. Ugressfjerning er nemlig ikke noe man gjør én gang, også er man kvitt det. For disse uønskede vekstene dukker stadig opp igjen, enten du vil eller ei.
Hvordan gjør du det?
Før du går i gang, anbefaler vi deg å ta på deg hansker, da eddik er etsende.
- Bland to deler vann og én del 35 % eddik.
- Ha blandingen i en sprayflaske.
- Spray direkte på ugress, som løvetann, kløver, groblad og annet uønsket ugress.
- Pass på at du kun sprayer rett på ugresset. Eddik er svært etsende og bør derfor ikke sprayes direkte på asfalt, stein og lignende.
Etter allerede én time vil du begynne å se resultatene. Du bør likevel vente i et par døgn før du begynner å dra opp restene. Da er ugresset såpass brunt og dødt at du enkelt vil kunne dra opp alt med roten. Løvetann er litt mer hardfør og kan være vanskelig å få opp med hele roten.
Hvordan forebygge ugressvekst?
Hva gjør vi så med ugresset som dukker opp på plenen og i blomsterbedet? Dessverre vil dette være et lite evighetsprosjekt, da du aldri vil klare å få hagen helt fri for ugress. Det er likevel enkelte ting du kan gjøre for å forebygge den verste ugressinvasjonen.
Start tidlig på våren
Så fort ugresset begynner å sprette frem på våren, bør du begynne å fjerne det. Sett i gang med lukingen og fjern alt ugresset før det rekker etablere seg. Så snart det får feste, vil det formere seg i rekordfart og du vil få en kjempejobb.
Andre gode tips
- Når du planter, bør du bruke ny og næringsrik jord. Har den gamle jorda røtter og torv, bør du fjerne dette før du begynner beplantningen.
- Legg en planteduk nederst, før du legger på jord eller bark. Da blir det vanskeligere for ugresset å komme frem. Vær bare forsiktig så ikke busker og stammer blir dekket av duken, da du risikerer å kvele plantene.
- Bark er enklere å luke. I tillegg trives ikke frøugress særlig godt i bark.
- Sett plantene tett. Når du planter tett vil det bli mindre fuktighet og mer skygge, noe som gjør vekstvilkårene dårlige for ugresset.
- Invester i dryppvanning, så du kun gir vann til plantene du ønsker å gi næring.
Tips: Sliter du med lus på plantene i tillegg? Det finnes heldigvis løsninger som vil fjerne lusa.
Kilder