Opplever du at trykket i dusjen har sett sine bedre dager? Det kan være flere grunner til dårlig trykk i dusjen. Vi ser nærmere på årsaker og løsninger på problemet.
Det er få ting som slår en lang, varm dusj. Gleden blir derimot avløst av frustrasjon når du merker at trykket ikke lenger er like bra som det var før. Dårlig trykk i dusjen kan skyldes flere faktorer, men bør absolutt ikke bli oversett.
Kortversjonen
- Tilstoppet dusjhode:
- Regelmessig rengjøring av dusjhodet er viktig for å unngå dårlig vanntrykk og opphopning av skitt.
- Legionellabakterier kan trives i stillestående vann i dusjhodet, og det kan være helseskadelig.
- Rengjør dusjhodet med eddik eller la det ligge i eddik i noen timer for å fjerne kalk og skitt.
- Redusert vanntrykk i alle kraner:
- Sjekk om lavt vanntrykk gjelder kun dusjen eller hele huset.
- Reduksjonsventilen kan hjelpe med å regulere vanntrykket i huset.
- Hvis vanntrykket er for lavt, kan filteret i reduksjonsventilen ha behov for en rens av en profesjonell rørlegger.
- Ulikt trykk i forskjellige kraner:
- Ujevnt vanntrykk i forskjellige kraner kan skyldes tette filtre og siler.
- Du kan enkelt fjerne og rense filtre og siler selv for vanlige vannkraner, men vær forsiktig med kraner i dusjen og badekaret.
- Kontroller også kaldt- og varmtvannsinntakene for skitt og pakninger.
- Problemer i hele nabolaget:
- Sjekk med naboer for å se om de også opplever dårlig vanntrykk.
- Kommunale vannledningsproblemer kan påvirke hele nabolaget, og det er lurt å kontakte kommunen.
- I eldre hus kan de offentlige og private vannrørene være tilstoppet, noe som krever omfattende reparasjoner.
Årsaker og symptomer
Det kan være flere årsaker til at vannet ikke renner like godt som før. Heldigvis er det ofte mulig å gjøre noe med problemet.
1. Tilstoppet dusjhode
Når renset du dusjhodet sist? Det kan være et godt sted å starte når du føler at vanntrykket ikke er helt optimalt. Veldig mange glemmer nemlig denne viktige oppgaven. Ikke bare vil skitt kunne samle seg og tette dysene, og dermed gi dårlig trykk. Dusjhodet er nemlig også et ypperlig sted for legionellabakterier, som stortrives i stillestående vann.
Når du skrur på dusjen vil disse bakteriene sprute. Hvis du puster dem inn, vil bakteriene kunne ende opp i lungene dine og gi en alvorlig lungebetennelse kalt legionærsykdom.
Temperaturen du dusjer i er ikke høy nok til at du klarer å drepe legionellabakteriene. Av den grunn bør du rengjøre dusjhodet og slangen minst fire ganger per år. La vannet renne på 70 °C i cirka fem minutter. I tillegg kan du regelmessig kjøre en kjapp gjennomspyling på 60 °C varmt vann.
For å være sikker på at all skitten er borte fra dusjhodet, kan du også her finne det du trenger i kjøkkenskapet – nemlig eddik.
Fyll en brødpose med eddik, legg dusjhodet oppi og fest en strikk rundt. Hvis du heller ønsker å fjerne dusjhodet fra slangen og kun legge selve hodet i eddik, kan du selvfølgelig også gjøre det. Det viktige er at dusjhodet blir liggende i eddiken i noen timer, før du tar det opp og tørker av med en klut.
- Les også: Har du dusjkabinett? Slik vasker du det
2. Redusert vanntrykk i alle kraner
Sjekk om det kun er dusjen som har dårlig trykk. Tar det for eksempel lang tid å fylle et glass med vann, er det helt enkelt for lavt vanntrykk i huset. På den positive siden er dette noe som kan fikses.
Kommunale nett har et vanntrykk som ligger på 6-11 bar. I en bolig skal det derimot ikke være høyere enn 4-5 bar, da vannrørene rett og slett ikke tåler altfor høyt trykk. For å opprettholde riktig trykk, er de fleste hus og boliger utstyrt med en reduksjonsventil som regulerer dette. Det er derimot ikke vanlig i blokker.
Reduksjonsventilen er som regel installert på vaskerommet eller i et teknisk rom. Vanligvis finner du den rett etter stoppekrana, før første tappested. I følge Rørleggersentralen bør du la fagfolk rense filteret i reduksjonsventilen.
Når du har lokalisert reduksjonsventilen, kan du se om nåla står på minst 4 bar. Når du skrur på vannet, vil trykket synke. Er det derimot lavere enn 2,5 bar, har sannsynligvis ventilfilteret tettet seg, og filteret trenger en rens.
3. Ulikt trykk i de forskjellige kranene
Over tid kan filtre og siler tettes, men det skjer som oftest i forbindelse med at vannet har vært stengt, for eksempel ved bygningsarbeid eller oppussing.
Når vannet skrus på igjen, kan rusk og skitt, hovedsakelig i form av humus og planterester, løsne i vannrørene. Da blir det tett.
Hvis du merker at trykket varierer fra kran til kran, kan problemet være at siler/filtre er tette. Problemet løses helt enkelt ved å ta ut og rense filtre og siler. Er dette gjeldende for en vanlig vannkran, der silen sitter på tuppen, kan du fint gjøre jobben selv. Det vil spare deg for et par tusenlapper.
Sitter derimot silen ved vanninntaket, noe den ofte gjør på kranen i dusjen og badekaret, anbefaler vi ikke at du gjør dette selv, med mindre du har litt erfaring. I dette tilfellet kan det være lurt å kontakte rørlegger, så du ikke skader kranen.
Velger du å gjøre det selv, må du iallfall ha noen pakninger for hånden, da disse lett ryker når du skrur av kranen. Husk da også å ta en titt på inntaket for kaldt- og varmtvann og se om det sitter mye skitt i koblingene. Disse kan du eventuelt skrubbe med en neglebørste og vann.
4. Problemer med vanntrykket i hele nabolaget
Hvis du ikke finner noen opplagt grunn til at vanntrykket i dusjen og andre steder i huset er dårlig, bør du ta deg en tur rundt i nabolaget. Spør om andre opplever det samme problemet.
I så tilfelle kan det nemlig være problemer på den kommunale vannledningen. Da må dere ta kontakt med kommunen, som må sende ut folk til å se på saken. Dessverre skal det mye til for at kommunen gjør noe, men det er alltid verdt et forsøk.
En annen ting som kan være årsaken, krever langt mer omfattende arbeid. Den offentlige og private rørdelen er koblet sammen og kan gro igjen. Man ser spesielt dette i gamle hus, der lite har vært gjort med vannledningene de siste årene.
For å rette opp dette må det først graves ned til rørene, før disse kan renses. Forhåpentligvis er ikke dette tilfellet for deg, da det er en særdeles dyr affære.
Hvem har egentlig ansvaret for vannledningene?
Det er så enkelt som at du har ansvaret for den delen som ligger innenfor tomta di, mens vannleverandøren har ansvaret for det som ligger utenfor private tomter. Vannleverandøren er stort sett kommunen.
Dessverre er det få som kommer gjennom med en klage til kommunen grunnet dårlig vanntrykk. Forbrukerrådet opplyser på sine nettsider at trykket må være så lavt at det i realiteten har vært bort i lange perioder, før du kan nå frem med klagen.