Kraftriket Erfaringer: Er dette leverandøren du bør satse på?

Kraftriket strømleverandør

Inneholder annonsørlenker

De aller fleste av oss er opptatt av å få den beste strømavtalen. Samtidig kan det ofte være vanskelig å finne frem i jungelen av ulike strømleverandører.

Vi har gjennomgått mange strømleverandører, og denne gangen er det Kraftriket som plasseres under lupen. Hva ble våre erfaringer med leverandøren?

Kraftriket: Kort Oppsummert

Kraftriket har et overordnet fokus på å ta vare på det lokale, både når det kommer til arbeidsplasser og engasjement. Stadig flere strømleverandører blir mer og mer sentraliserte, og det er nettopp dette Kraftriket ønsker å takle. Her står lokalsamfunnene i sentrum!

Som en av de større aktørene i Norge, består Kraftriket av det som tidligere var mange mindre strømsalgsvirksomheter. Samlet sett er Kraftriket bestående av disse tidligere virksomhetene:

  • Flesberg Elektrisitetsverk.
  • Nore Energi.
  • Orkland Energi.
  • Midt-Telemark Energi.
  • Stange Energi.
  • Ringerikskraft.
  • Valdres Energi.
  • Midtkraft.
  • Nord-Østerdalen Kraftlag.
  • Lærdal Energi.
  • Sør-Aurdal Energi.
  • Krødsherad Energi.

Per dags dato har Kraftriket omtrentlig 170.000 kunder på landsbasis. Dette gjør at Kraftriket er en av de største strømselskapene i Norge. Mye av årsaken til den store kundebasen er sammenslåingen fra 2021, hvor Kraftrikets strømsalgsvirksomhet slo seg sammen nordnorske Polar Kraft.

Sammenslåingen av Kraftriket og Polar Kraft la grunnlaget for et felles eierskap gjennom konsernet Yve AS. Til tross for at selskapene nå eies av en større aktør, består fortsatt både Kraftriket og Polar Kraft som selvstendige merkevarer. For kundene sin del betyr dette at de fortsatt vil ha kundeforholdet via sin lokale strømleverandør. Dette liker vi!

Kraftriket logo

Kraftriket

Se strømavtalene hos Kraftriket!

Strømavtaler hos Kraftriket

Etter en gjennomgang av nettsidene til Kraftriket kan vi raskt konkludere med at de tilbyr mange ulike strømavtaler til privatmarkedet. Dette byr jo på både fordeler og ulemper.

På den positive siden får man mange valgmuligheter. I teorien skal jo det gjøre at du enklere kan finne en avtale som passer for akkurat deg. Gjennom våre ulike tester av strømleverandører har vi samtidig bemerket oss at det kan bli nokså forvirrende om leverandøren har et hav av ulike strømavtaler. Det blir rett og slett vanskelig å få oversikt over hva som skiller de ulike avtalene.

Hvorvidt strømavtalene hos Kraftriket er forvirrende eller ikke blir opp til deg å velge. I utgangspunktet ble vi litt forvirret over, men det viser seg altså at forskjellen på de ulike avtalene er marginal. Her går det stort sett på om du ønsker å støtte opp under lokale lag og foreninger.

1. Fastpris

Til informasjon: På grunn av store svingninger i markedet har Kraftriket gjort denne avtalen midlertidig utilgjengelig.

Som det fremkommer av navnet er dette en standard fastpris-avtale. Her kan du altså binde strømprisen for en gitt periode, hvor du er garantert at strømprisen vil være den samme gjennom hele perioden.

En fastpris-avtale kommer med både fordeler og ulemper. På den positive siden får man forutsigbarhet, og man blir heller ikke utsatt for store svingninger i markedet. Gjennom en fastpris-avtale er du naturligvis også beskyttet mot store prisøkninger.

Ulempene med fastpris-avtalene oppstår når prisene går ned. Du betaler jo tross alt en fast pris, og om strømprisen er billigere enn den avtalen du har valgt vil du måtte betale mer enn de andre forbrukerne. I disse usikre økonomiske tider er det likevel mange som setter pris på forutsigbarheten man får med en fastpris-avtale.

2. Digitalstrøm

Digitalstrøm er en avtale for deg som ønsker å få elektronisk faktura. Påslaget er 6,50 øre / kWh (5,20 øre / kWh i Nord-Norge), samt et fastbeløp på 29 kr / mnd (23,20 kr / mnd i Nord-Norge).

Utover det at kunden må få elektronisk faktura, og dermed slipper gebyr for papirfaktura, er dette en helt vanlig spotprisavtale. Du betaler helt enkelt for ditt forbruk basert på prisområdet du tilhører.

Obs: Det stilles også et krav om at du laster ned Kraftriket-appen.

3. Lokalstrøm

Lokalstrøm er en avtale hvor du betaler for strømforbruket, hvor prisen settes ut fra prisområdet du tilhører. I tillegg er det et påslag på 6,5 øre / kWh, samt et ekstra fastbeløp på 69 kr / mnd. For kunder i Nord-Norge er påslaget på 5,2 øre / kWh, med et fastbeløp på 55,20 kr / mnd.

Avtalen har ingen bindingstid, og faktureres etterskuddsvis. Om du ikke oppretter e-faktura vil det også påløpe et fakturagebyr på 10 kr per måned.

Til tross for det noe kryptiske navnet på avtalen, er dette altså en helt standard spotpris-avtale. Som ofte er å anbefale, da du simpelthen betaler for det strømmen koster.

4. Hyttestrøm

Hyttestrøm er en helt standard strømavtale fra Kraftriket. Også dette er en spotpris-avtale, hvor du betaler for ditt faktiske forbruk. Strømprisen settes ut fra hvilket prisområde du tilhører. I tillegg får du et påslag på 6,5 øre / kWh, samt et fast månedlige beløp på 79 kr / mnd. Holder du til i Nord-Norge er påslaget 5,20 øre / kWh, med et fastbeløp på 63,20 kr / mnd.

Dersom du har flere avtaler hos Kraftriket, vil du få en totalkunderabatt. Dette innebærer at du slipper å betale det faste månedlige beløpet på fakturaen. Det er vel her navnet Hyttestrøm kommer fra, antar vi.

5. Solstrøm

Dette er avtalen for deg som har eget solcelleanlegg på taket. Med et eget solcelleanlegg produserer du mye av din egen strøm. I perioder hvor forbruket er lavt kan du også risikere å produsere mer enn du trenger. I slike tilfeller vil Kraftriket kjøpe strømmen av deg, hvor du vil få fratrekk på fakturaen basert på hvor mye du har tilført strømnettet.

Ellers har avtalen et fast påslag på 6,5 øre / kWh, samt et fastbeløp på 39 kr / mnd. Kunder i Nord-Norge får et påslag på 5,20 kr / kWh, og et fastbeløp på 31,20 kr / mnd.

6. Spot12

Spot12 er en variant av en vanlig spotprisavtale. Avtalen er forbeholdt nye kunder, og det er ingen ekstra gebyrer på avtalen. Samtidig får man et negativt påslag på 2,02 øre / kWh. Ikke den helt store rabatten, men det er da noe.

Det er ingen bindingstid på avtalen, men etter 12 måneder blir du automatisk overført til avtalen Lokalstrøm.

7. Chilistrøm

Nei, strømmen er ikke sterkere med Chili-avtalen. Den er forbeholdt kunder som har mobilabonnement sitt hos Chilimobil.

Også dette er en vanlig spotpris-avtale, hvor prisen justeres time for time basert på strømprisen i ditt område. Påslaget er kun 1,5 øre / kWh, med et fast månedlig beløp på 49 kr / mnd. For kunder i Nord-Norge er påslaget 1,20 øre / kWh, med fastbeløp på 39,20 kr / mnd.

8. NMK Medlemsspot

Dette er avtalen for deg som vil bidra til din lokale NMK-klubb. Altså Norsk Motor Klubb. Dette er også en spotpris-avtale, hvor prisen følger strømbørsen Nord Pool. Påslaget er 4,8 øre / kWh, og fastbeløpet er på 69 kroner per måned.

I tillegg doneres 1 øre per kWh til din lokale NMK-klubb.

9. Idrettsstrøm Spot

Siste avtale ut er Idrettsstrøm. Om du har hørt om Grasrotandelen fra Norsk Tipping, vil du nok raskt kunne se noen likhetstrekk her.

Avtalen er en ren spotpris-avtale, hvor 1 øre / kWh doneres til et valgfritt idrettslag. Ellers er påslaget 6,50 øre / kWh (5,40 øre i Nord-Norge), med et fastbeløp på 69 kr / mnd (55,20 kr i Nord-Norge).

Per nå har Idrettsstrøm et samarbeid med mer enn 2000 registrerte idrettslag, og for deg som ønsker å bygge oppunder lokalmiljøet er dette et godt valg.

Kraftriket: Hva er kundenes erfaringer?

Tradisjon tro tar vi naturligvis også en titt på hva kundene har å si om Kraftriket.

Normalt sett tar vi alltid en detaljert gjennomgang av kundeundersøkelsene fra både Norsk Kundebarometer og EPSI Norway. Kraftriket inngår dessverre ikke i noen av disse undersøkelsene, men vi har likevel klart å grave opp litt informasjon om Kraftriket.

Bytt.no

Bytt.no logo

Generelt sett har strømleverandører en ganske så lav gjennomsnittlig vurdering via forbrukerportaler. Her er Kraftriket faktisk et av unntakene.

Blant 88 strømselskaper rangeres Kraftriket som nummer 14 hos Bytt.no. Basert på 182 verifiserte omtaler er den gjennomsnittlige vurderingen i skrivende stund 3,5 / 5,0 stjerner, hvor 62% av kundene sier at de vil anbefale Kraftriket som strømleverandør.

Dette er hva noen av kundene har å si:

Bjørnar J:

«Så at de hadde mest rimelige avtale på bytt.no så prøvde de ut. Det beste jeg har prøvd på lenge. Ingen ekstra tulle kostnader en rein og ærlig spotpris.»

Johan F:

«Ble tilbudt avtale over mobil, uklagelige avtaler og sinnsykt god kundeservice 10/10»

Geir T:

«Ble ringt av selger angående strømmen, ble tilbudt en avtale fra kraftrike som sparte meg masse penger. I ettertid hadde jeg noe problemer med betalingsinformasjonen, ringte til kundeservice og de løste problemet umiddelbart. Eksepsjonelt!»

Her kan man altså tydelig se at flere av kundene er fornøyde. Avtalene trekkes frem som rimelige, samtidig som en rød tråd i de positive tilbakemeldingene er kundeservicen hos Kraftriket.

Alle kundene er for øvrig ikke like fornøyde. Enkelte rapporterer om lang ventetid hos kundeservice, mens andre sier at man kan få billigere avtale andre steder.

Oppsummert

Kraftriket er en strømleverandør som har et overordnet fokus på lokal tilstedeværelse. Blant de mange strømavtalene finner man stort sett ulike spotpris-avtaler. Samtidig setter vi stor pris på avtalen Idrettsstrøm, hvor man kan bidra til lokalsamfunnet ved å donere til et lokalt idrettslag.

Per dags dato tilbyr Kraftriket 8 ulike strømavtaler. Til å begynne med virket det hele litt forvirrende, men avtalene er stort sett ganske så like. Det som skiller strømavtalene er stort sett om man vil donere noen kroner til lokale klubber og foreninger eller ei.

Kraftriket logo

Kraftriket

Se strømavtalene hos Kraftriket!