Hvordan bruke mindre strøm? 10 nyttige tips

Hvordan bruke mindre strøm

Du har kanskje opplevd å få bakoversveis av strømregningen. Strømprisene har vært høye, og det er mye usikkerhet i markedet. Samtidig settes det større søkelys på miljøutfordringene. Nå er tiden inne for det grønne skiftet, og da må man følge med på hva som skjer med strømprisen.

Vi blir også til stadighet mer avhengig av strømmen. Bilene og syklene våre er elektriske, samtidig som vi har enda mer elektronikk i husene. Vi anbefaler at du tar en titt på våre tips for hvordan du enkelt kan bruke mindre strøm.

Spare strøm: Kortversjonen

Tips for å spare strøm – Kort oppsummert

  • Senk temperaturen på panelovnene og lukk dørene. Lukk dører mellom rom i huset. Dette gir mindre gjennomtrekk, og du kan dermed senke temperaturen på panelovnene.
  • Vurder strømavtalen din. Spotprisen kan tidvis være svært høy. Sjekk om det er bedre tilbud på markedet!
  • Varmepumpe. Dette er en liten investering, men kan på sikt spare deg for relativt store summer.
  • Reduser belysningen. Det trenger ikke være helt lyst i hele huset til enhver tid. Skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i!
  • Bruk mindre vann. Oppvarming av vann bruker mye strøm. Her er det mye å spare.
  • Fyr i peisen. Har du peis? Da bør du naturligvis gjøre nytte av den.
  • Ventilasjon. Ikke la ventilasjonen i hjemmet bli et stort varmetap.
  • Skru av standby-produkter. Elektriske produkter bør skrus helt av for å spare mest mulig strøm.
  • Utbedring av isolasjonen. Forsikre deg om at huset er godt nok isolert. Vurder etterisolering!
  • Skift ut vinduene dine. Det kan være store varmetap rundt vinduene. Vurder gjerne å skifte ut vinduene om de har overskredet levetiden sin.

Gode tips for å spare strøm

Det finnes mange gode tips for å spare noen kroner på strømmen. Noen tips for å spare på strømmen kan man gjøre i en håndvending uten ekstra kostnader, mens andre krever en investering. Om du også ønsker å gjøre en forskjell når det gjelder klima, så kommer våre tips godt med.

Det er ikke nødvendig å endre forbruksvanene radikalt, men heller se på nye måter å varme opp huset på. Det er først og fremst mest å hente på å bytte strømleverandør. Når det er sagt, så er det alle de små endringene man gjør i hverdagen som til slutt gir mest effekt. Slike tiltak sparer deg for kostnader og miljøet for utslipp.

Vi ser nå videre på 10 gode tips for å spare strøm.

1. Senk temperaturen på panelovner og lukk dørene

Panelovn

Det er forskjell på stue og gang. Det er fint å sirkulere luften i huset, men på vinteren vil det trekke unødig varme ut fra oppholdsrommene å ha dørene åpne. Når dørene lukkes, kan du også senke temperaturen på panelovnene.

Litt kraftige gardiner som henger helt ned til gulvet er også med på å holde kulda ute. Man er nødt til å lufte ut eventuell kondens som kan oppstå ved at kald luft bak gardina treffes av varmere luft innenfor. Gjør dette på natten når dere skal legge dere.

Senk også varmen på soverom (det er faktisk sunnere å sove i avkjølt rom), og andre rom du ikke oppholder deg i til vanlig. Vil du likevel ha noe varme på kan du bruke fjernstyring til panelovnene som gjør at romtemperaturen reguleres etter bruken.

Venn deg til en lavere temperatur i oppholdsrommet. Det er normalt å ha en romtemperatur på mellom 20-22 grader, men ikke mer. Man kan regulere temperaturene på panelovner ved å sette på timeren som fins på de fleste ovner i dag. Ha gode pledd tilgjengelig.

2. Vurder strømavtalen din

Det er mye å spare på å skifte strømleverandør i dag. Men hvordan velge i mylderet av strømleverandører, strømavtaler og strømpris?

Med stigende strømpriser kan det være lurt å vurdere en fastprisavtale. Her finnes det mange gode alternativer på markedet, og vi anbefaler deg å innhente tilbud fra flere aktører samtidig.

Dette kan du enkelte gjøre via ulike forbrukerportaler. Du fyller enkelt og greit inn litt kort informasjon om boligen din, før tilbudet ditt sendes videre til flere av de største aktørene på markedet. Anbudstjenester er 100% uforpliktende, og strømleverandørene vil ta kontakt med deg innen kort tid.

3. Varmepumpe

Flere og flere velger å benytte seg av en varmepumpe til oppvarming av huset.

Varmepumpene har beviselig lavere strømforbruk, og du vil raskt tjene inn igjen oppstartskostnaden i form av reduserte strømregninger.

4. Reduser belysningen

Redusert belysning

Strøm som er benyttet til belysning kan faktisk bli et ganske så stort pengesluk over tid. Kanskje har du mange spottere i taket, eller lite energivennlige lyspærer.

Uavhengig av hvilke løsninger du har for belysning i hjemmet vil det lønne seg å skru av lyset i rommene man ikke oppholder seg i. Det trenger jo ikke å være helt lyst i hele huset til enhver tid!

5. Bruk mindre vann

Mange tror at vann er gratis. Det er det jo ikke, og de aller fleste har en vannmåler som holder oversikt over hvor mye vann man bruker i løpet av året.

Hvor mye vannet koster vil naturligvis ikke påvirkes av strømprisen, men husk at vannet som oftest skal varmes opp også. Dette bruker strøm, og en unødvendig lang og varm dusj kan raskt dra opp strømregningen når prisene er på det høyeste.

6. Fyr i peisen

Denne sier vel seg selv. Har du peis bør du utvilsomt benytte deg av den. Joda, det koster jo litt å kjøpe ved, men med dagens strømpriser vil du utvilsomt kunne spare noen kroner ved å fyre opp i peisen!

7. Ventilasjon

Man bør naturligvis ha god ventilasjon i hjemmet. Dette sikrer god luftkvalitet, og det vil være mer behagelig å oppholde seg innendørs.

Problemet oppstår når ventilasjonen er for god. Helt åpne ventiler kan raskt føre til et relativt stort varmetap, og panelovnene vil måtte jobbe hardt for å opprettholde en behagelig innetemperatur.

Regelen er altså enkel. Du skal naturligvis sørge for god ventilasjon, men alt med måte!

8. Skru av standby-produkter

Standby-produkt

Du har kanskje hørt om elektriske produkter som går i standby-modus? Dette vil si at produktene ikke skrur seg helt av, og at de mer eller mindre kun går inn i sovemodus. Typiske eksempler på produkter som har disse egenskapene er TV, radio, diverse elektriske produkter til kjøkkenet og lignende.

Løsningen er enkel. Skru produktene helt av når de ikke er i bruk.

9. Utbedring av isolasjon

Isolasjon er et viktig tema når man bygger nye hus i dag. Det er vanskelig, fordi man forringer noe av kvaliteten når det gjelder ventilasjon. Men eldre bygg kan ha stor nytte av å bytte ut isolasjonen i veggene. Det er ikke så vanskelig å legge plater av glassull, men man er avhengig av å fjerne panelet på veggene.

Det fins naturlige alternativ til Glava isolasjon, slik som Hunton trefiber-isolasjon. I dag blåser man ofte inn isolasjon med en stor pumpe. Man trenger ikke oppfylle nye krav på eldre hus, men alt som har med isolasjon å gjøre kan senke strømutgiftene betraktelig.

10. Skift ut vinduene

Å skifte vinduer er en stor operasjon, men vil kunne fjerne innsig av kaldluft med opp til 40%. Man trenger en nevenyttig snekker for å skifte vinduer, så dette er en større engangsinvestering. På sikt vil man spare mye strøm på de nye vinduene. Sjekk likevel om det holder å skifte tetningslistene, da de har en tendens til å morkne.

Det kan være lurt å se på de ulike materialvalgene som fins på vinduskarmer. En karm med utvendig aluminiums-kappe vil være mer værbestandig for vær og vind. Vinduer med 3-lags glass er det som holder på varmen best, mens store vinduer har mer varmetap enn små.

Oppsummert

Det blir dyrere og dyrere å leve i Norge. Inflasjonen er høyere enn den har vært på lenge, men samtidig er renten på sparekontoene fortsatt lav. Derfor søker mange etter alternative metoder for å spare penger.

Foruten å plassere pengene der hvor du får best mulig rente, er det naturligvis en annen ting du også kan gjøre. Nemlig å spare strøm.

Vi håper våre sparetips har gitt deg god inspirasjon for hvordan du kan redusere strømregningen!