Julen er en tid fylt med tradisjoner og symboler, og et av de mest ikoniske elementene er selvfølgelig juletreet. Men hvorfor har vi juletre? Og hva er det egentlig symbol på?
For de aller fleste av oss blir ikke julen helt den samme uten et pyntet grantre i stua. Ofte gjør vi mye ut av det også. Det pyntes i flere timer, og vi legger mye arbeid i at treet skal se så pent ut som overhodet mulig.
Men hvorfor har vi egentlig denne tradisjonen med å pynte tre til jul? I denne artikkelen gir vi deg rask og god informasjon om hvor tradisjonen faktisk kommer fra, og symbolikken bak det nå så vanlige juletreet.
Opprinnelsen til juletreet
Bruken av grønne planter for å markere spesielle anledninger har røtter langt tilbake i tid. Allerede i antikken brukte folk grønne grener for å feire vintersolverv, som et symbol på håp om lysere tider.
I oldtidens Egypt ble palmegrener brukt for å feire gudene, mens romerne pyntet hjemmene sine med eføy og andre grønne planter under Saturnalia – en fest til ære for guden Saturn. Poenget var at det skulle minne om naturens evne til å overleve selv de hardeste vintre.
Juletreet, slik vi kjenner det i dag, har imidlertid sine røtter fra Tyskland på 1500-tallet. Det sies at den godt kjente Martin Luther var den første som tok med seg juletre inn i hjemmet og pyntet det med lys for å gjenskape stjernehimmelen han så en klar vinternatt. Denne tradisjonen spredte seg gradvis til andre land i Europa, og det er anslått at det første juletreet kom til Norge tidlig på 1800-tallet.
Symbolikken bak juletreet
Selv om vi i dag ikke tenker spesielt mye over det, er det faktisk en symbolikk bak juletreet. Stort sett ser vi nok på det som en dekorativ gjenstand knyttet til julefeiringen, men selve symbolikken knyttes til håp, liv og fornyelse.
Det grønne treet representerer livets uendelige syklus, og skal minne oss på at selv om «alt» visner og dør om vinteren, vil livet komme tilbake og igjen blomstre utover våren. Treet fungerer altså som en metafor på selve livet, og metaforen blir jo tross alt ekstra kraftig midt på vinteren, under mørketiden.
I kristendommen har juletreet også fått en betydelig symbolsk verdi. Mange ser på det som et symbol på det evige liv, og en referanse til Guds kjærlighet som varer evig. Noen trekker paralleller mellom treet og Livets tre i Edens hage, mens andre ser det som et symbol på Kristus selv. Som bringer lys og håp til verden.
Mange forbinder stjernen på toppen av treet med Betlehemsstjernen, som ledet de vise menn til Jesusbarnet, og lysene på treet minner oss om Jesus som verdens lys.
Men hva med pynten på treet?
Å pynte og stelle med juletreet har jo nærmest blitt en kunst i seg selv. Familier har ofte egne tradisjoner for hvordan det gjøres, og mange føler nok at julen virkelig er i gang når treet er ferdig pyntet.
Selv om juletrepynten i dag stort sett brukes dekorativt, har også den sin egen symbolikk og historie.
- Lysene: De første julelysene var små levende lys festet til grenene med voks eller metallklyper. Disse skulle minne om stjernene på nattehimmelen, og representerte håp og lys i mørket.
- Kuler og annen pynt: Tradisjonelt var kuler laget av glass og representerte epler. Dette var en referanse til Edens hage og historien om Adam og Eva.
- Engler og stjerner: Englene på treet symboliserer engelen som kunngjorde Jesu fødsel til gjeterne, mens mange forbinder stjernen på toppen av treet med Betlehemsstjernen.
Uansett om du er kristen eller ei – i dag brukes alt fra glitter og girlandere til hjemmelagde dekorasjoner. Fellesnevneren er at pynten skal bringe glede og lys til hjemmet, i det som skal være en hyggelig tid med familie og venner.
- Tips: Man kommer jo heller ikke unna gaver i julen. På vår partnerside, Rengjøringsradar, finner du en mengde gode produkter og tilbud til hjemmet.
Fra tradisjon til familietradisjon
Sett bort fra julaften, er det å sette opp juletreet selve høydepunktet i julestria. Tradisjonen handler jo ikke bare om pyntingen i seg selv. Her skapes ofte gode minner om samhold og glede i familien.
Barnas første julepynt, gaver under treet og lukten av granbar er med på å skape en varm og innbydende stemning. Det er nok nettopp disse elementene som gjør at juletreet har en så spesiell plass i våre hjerter.
Å pynte juletreet sammen er en måte å markere starten på julefeiringen og å gjøre seg klar til de spesielle dagene som følger. Samtidig kan det jo være et fint øyeblikk hvor man får mulighet til å stresse ned litt, og bare kose seg sammen med resten av familien.
En påminnelse om håp
Til sist nevner vi at juletreet et symbol på at lyset alltid vender tilbake, uansett hvor mørkt det kan virke. Det står der som et eviggrønt symbol på håp, liv og fornyelse. Mens vi setter opp og pynter treet hvert år, bringer vi ikke bare lys til stuen – men også til våre egne hjerter og til dem vi deler julen med. Det er hvertfall tanken bak det. Da gjenstår det bare å praktisere det i virkeligheten, og ikke la julestria bli alt for stressende.
Så – neste gang du pynter juletreet, husk at det ikke bare er en del av juledekorasjonene. Det er et symbol på håp og samhold som har stått sterkt i mange hundre år og som fortsatt gir glede til mennesker verden over.
- Les også: Når skal man pynte til jul?