Lei av å få støt når du tar på deg de nyvaskede klærne? Vi gir deg råd for hvordan du kan få bukt med statisk elektrisitet i klær.
Det er nok ikke det største problemet her i verden, men litt irriterende er det jo. Du tar på deg en nyvasket t-skjorte, og det første som møter deg er et aldri så lite elektrisk støt inntil overkroppen. Ekstra plagsomt blir det når de statiske klærne sitter som limt inntil overkroppen.
Noen stofftyper er mer utsatt problemet enn andre. Syntetiske stoffer, slik som polyester, er definitivt blant verstingene. Heldigvis finnes det råd, og det er ikke mye som skal til for at favorittplagget igjen kan brukes som normalt.
Derfor blir klær statiske
Hvorfor er det egentlig slik at man kan få et elektrisk støt av klær? Det hele dreier seg om friksjon, og tørketrommelen vil utvilsomt kunne gjøre problemet verre.
Når stoffet på klærne gnis mot seg selv, andre klær, innsiden av tørketrommelen og lignende dannes det en elektrisk ladning. Faktisk er problemet verre for oss som holder til her i Norden. Ved lave temperaturer blir luften tørrere, som i seg selv øker sjansen for statisk elektrisitet i klærne.
Den elektriske ladningen lar seg ofte til kjenne ved at det «spraker» i klærne når de foldes sammen. Stakkaren som tar på seg klærne vil også raskt merke at klærne er statiske, ved at man enten får støt eller at klærne «limer» seg inntil kroppen.
Disse klærne blir sjeldent statiske
Det er ikke slik at alle klær lett blir statiske. Her avhenger det rett og slett av stofftypen. Mens syntetiske stoffer er blant verstingene, vil du som regel unngå problemet ved å gå for eksempelvis ull eller silke.
Skal du være helt på den sikre siden burde du gå for skinn. Jeg vet ikke med deg, men jeg er hvertfall ikke spesielt fristet til å gå i skinn året rundt. Da lønner det seg vel heller å ta en titt på hvordan man kan unngå statiske klær.
- Les også: Hvordan fjerne svettelukt fra klær?
Slik blir du kvitt problemet
Hvordan du tar klesvasken har mye å si for om klærne blir statiske eller ikke. Det er heldigvis ikke spesielt komplisert å endre litt på rutinene.
- Bruk tøymykner. Noe av det enkleste du kan gjøre er å bruke tøymykner når du vasker klærne. Tøymyknere gjør klærne mindre stive og tørre, og det vil da bli mindre sjanse for statisk elektrisitet.
- Heng klærne til tørk. Om du har muligheten til det bør du prøve å henge klærne til tørk. Ikke bare er det bedre for både miljøet og lommeboka – synderen for statiske klær er faktisk ofte tørketrommelen.
- Bruk tørkeballer. Selv om tørkeballer har lite for seg med tanke på tørketid, har de i det minste en viss effekt på statiske klær. Tørkeballene vil kunne gi bedre luftsirkulasjon i tørketrommelen, som vil kunne få bukt med mye av den statiske elektrisiteten.
- Rist klærne godt. Om du først har brukt tørketrommelen bør du riste klærne godt når du tar de ut. Dette gjelder spesielt for syntetiske stoffer som polyester og lignende.
- Velg riktig kleshenger. En kleshenger i metall vil kunne lede noe av elektrisiteten vekk fra klærne. Sliter du med mye statiske klær kan det derfor være en god ide å velge kleshengere av metall.
Når uhellet først er ute
Uansett hvor mange råd du følger for å unngå statiske klær er det ikke å unngå at problemet dukker opp fra tid til annen. Kanskje har du ikke tid til å lufttørke t-skjortene, eller kanskje du har glemt å kjøpe tøymykner. Da er det nyttig å ha noen gode tiltak i verktøykassa som gjør klærne klar til bruk.
- Spray med vann. Mange sverger til å spraye litt vann på klærne når de er blitt statiske. Bruk en liten sprayflaske, og la klærne tørke i 5 – 10 minutter etter du har sprayet.
- Bruk fuktighetskrem. Klærne blir faktisk lettere statiske om du har tørr hud. En god løsning er derfor å bruke litt nøytral fuktighetskrem der hvor plagget sitter inntil kroppen.
- Damp klærne. Du kan også bruke en tøydamper for å tilføre fuktighet. Her slår du to fluer i en smekk – du får klær som ikke er statiske, samtidig som du fjerner rynker og skrukker fra klærne.
- Bruk en metallgjenstand. Akkurat som med kleshengeren i metall kan du bruke en annen gjenstand. Finn en liten metallgjenstand og dra den over klærne. Det fungerer faktisk!