Lus på planter: Slik blir du kvitt problemet

lus på planter

Du har jobbet hardt for at plantene dine skal trives. Likevel dukker det opp lus, og det hele ser ut til å ende som en trist saga. Heldigvis er det mulig å bli kvitt disse små rakkerne.

Noe av det viktigste du gjør for å unngå lus på plantene er å forebygge. Lus går nemlig som oftest løs på planter som det allerede står dårlig til med. Derfor er det spesielt viktig at du tar godt vare på plantene du allerede har.

Men OK. Det er jo ikke alltid man har tid eller ork til å gi plantene all den oppmerksomheten de krever. Etter en liten stund uten riktig vedlikehold kan det begynne å dukke opp lus. Så hva gjør du når uhellet først er ute? Er det mulig å bli kvitt lus som allerede har fått fotfeste på plantene?

  • Forebygging: Lus angriper ofte planter som allerede er svake. Godt stell og vedlikehold kan hindre lusangrep.
  • Kjennetegn på lus:
    • Små insekter, gjerne mindre enn 3 mm og kan ha forskjellige farger (grønn, grå, brun, sort).
    • Lus suger næringsstoffer fra blader, noe som kan føre til misfargede eller krøllete blader.
    • Honningdugg (en klebrig avføring) på blader kan indikere lus.
  •  Lus angriper svake planter: Planter som får mindre stell er mer utsatt for angrep.
  • Innendørs og utendørs: Utendørs finnes naturlige rovdyr som spiser lus, mens innendørs kan lus spre seg lettere grunnet gunstige forhold.
  • Bli kvitt lusene:
    • Klipp vekk infiserte blader: Effektivt hvis de oppdages tidlig.
    • Grønnsåpe og vann: En enkel løsning for å bekjempe lus. Bruk 2 dl grønnsåpe, 1 liter vann, noen dråper rødsprit (bruk med forsiktighet).
    • Unngå gift utendørs: La rovinsekter som marihøner håndtere bladlusene naturlig.
    • Løkvannsmikstur: Kan sprayes daglig på plantene for å bekjempe lus. Lages av løk og hvitløk i kokende vann.

Hva kjennetegner lus på plantene?

Lus, også kalt bladlus, er små insekter som gjerne er mindre enn 3 millimeter lange. Lusene kan variere i farge, og det finnes faktisk arter som har både grønn, grå, brun og sort farge. Det mest åpenbare tegnet på at du har fått lus på plantene er at du kan se dem med det blotte øyet. 

Likevel er det ikke alltid slik at man enkelt kan se lusene. De trives stort sett på undersiden av bladene, så det er viktig at du også tar en titt her. Noen andre vanlige kjennetegn på at planten har fått lus er følgende.

  • Misfargede blader. Lus suger næringsstoffene ut fra bladene på planten. Det kan føre til gule eller misfargede blader. Følg derfor nøye med på bladene, da de kan gi deg en tidlig indikasjon på lus.
  • Krøll på bladene. Når lusene suger næringsstoffene ut fra bladene, sprøyter de samtidig inn giftstoffer. Giftstoffene kan gjøre at bladene krøller seg.
  • Honningdugg på bladene. Honningdugg høres kanskje hyggelig ut, men egentlig er det avføring fra lusa. Honningduggen legges igjen som et fuktig og klebrig lag på bladene. Et slikt lag kan derfor være et tegn på lus.

Går ofte etter de svakeste plantene

Lus går stort sett alltid etter de svakeste plantene. Du har kanskje tenkt over det selv. Du steller godt med de fleste plantene, men det er den ene du aldri rekker å stelle med som faktisk får lus.

Det du bør ta med deg er at riktig stell av plantene er viktig for å unngå bladlus. Det er mye enklere å forebygge, enn det er å fjerne bladlusene når de først har kommet!

Bladlus: Uønsket både innendørs og utendørs

krøllet blad lus

Bladlus kan dukke opp både innendørs og utendørs. Det er aldri et godt tegn med lus på plantene, men det er desto verre om bladlusene dukker opp innendørs.

Selv om lusene også er skadelige for plantene utendørs, har naturen sin egen måte å kvitte seg med bladlus på. Andre insekter, slik som marihøner og maur, er nemlig naturlige rovdyr for bladlus. De spiser rett og slett opp bladlusene, og hjelper til å få bukt med problemet.

Innendørs er saken en annen. Du har (forhåpentligvis ikke) mye maur innendørs som kan hjelpe til mot bladlusene. Planter som står innendørs får rett og slett ingen naturlig hjelp mot bladlusene. Samtidig er det ofte optimale forhold for at lusa skal spre seg, da de trives i områder med stabil temperatur og relativt høy luftfuktighet.

Slik blir du kvitt lus på plantene

Det finnes heldigvis løsninger som kan hjelpe til med å få vekk lusene etter de har fått fotfeste på plantene. Personlig sverger jeg til grønnsåpe og vann, men det finnes også mange andre gode tips.

Klipp vekk bladene

Er du heldig og oppdager bladlusa tidlig, kan løsningen være så enkel som å klippe vekk bladene og kvistene hvor det er lus. På relativt store planter kan det være en god løsning å klipp vekk bladene, da det umiddelbart får bukt med problemet.

Denne løsningen fungerer bare om du er litt observant, og får øye på bladlusene tidlig. Det hjelper tross alt lite å klippe vekk bladene om hele planta er infisert.

Prøv deg med grønnsåpe og vann

Uansett om du har valgt å klippe vekk noen blader eller ikke, bør du også gi plantene en god dusj med grønnsåpe og vann. Om du vil gå ekstra hardt til verks kan du også blande inn litt rødsprit i blandingen.

Enkel oppskrift på grønnsåpemikstur mot bladlus

  • 2 desiliter grønnsåpe.
  • 1 liter vann.
  • Noen få dråper med rødsprit. Husk at rødspriten kan gi skader på bladene, spesielt om de står i direkte sollys.

La rovinsektene trives utendørs

Som vi har nevnt vil rovinsektene ofte få bukt med bladlusene utendørs. Du bør derfor unngå å bruke giftige blandinger som kan drepe de andre insektene. Plant gjerne flere forskjellige planter i området. Det vil legge bedre til rette for andre insekter.

Mikstur av løk

Vi har ikke prøvd denne blandingen selv, men gartneren Steinar Johansen uttaler til NRK at han jevnlig bruker denne miksturen selv. Løkvannet bør sprayes på plantene daglig.

Slik blander du det

  • Hakk opp 35 gram løk og 35 gram hvitløk.
  • Hell over 10 liter kokende vann.
  • La vannet avkjøles, før du siler det.
  • Du har nå ferdig løkvann som kan sprayes på plantene.

Les også: Eddik fungerer faktisk mot ugress