Gruer du deg til å vaske stekebrett og langpanner? Fortvil ikke. Vi har samlet noen av de beste rådene som vil gi deg rent stekebrett på noen få minutter.
Er du en av dem som har utsatt å vaske stekebrettene, fordi du synes det er et ork? Da kan vi trøste deg med at du ikke er alene. Svært mange venter i det lengste med å gå i gang med denne jobben, nettopp fordi det er tidkrevende og kan virke umulig å få det ordentlig rent.
Vi kan derfor glede deg med at vi har noen gode tips på lur, som vi nå skal dele med deg. Det er nesten overraskende hvor enkelt det er å få stekebrett og langpanner skinnende rene – uten bruk av farlige kjemikalier. Vi viser deg hvordan du bør vaske stekebrettet.
Tips for hvordan du vasker stekebrett og langpanner
Butikkene bugner av ulike vaskemidler og kjemikalier. Vi heier på det naturlige og sunne, og derfor er vi utrolige glade for at stekebrettet kan bli skinnende rent kun med bruk av ikke-helseskadelige produkter.
Sukkerbiter
Da vi ble fortalt at det gikk an å vaske stekebrett med sukkerbiter, ble vi ganske skeptiske. Vi måtte likevel teste, og resultatet ble over all forventning.
Nøyaktig hvor mange sukkerbiter du trenger, kommer an på hvor skitten stekebrettet er. Vi brukte cirka 20 stykker.
Slik går du frem
- Skyll stekeplaten med vann.
- Hell av vannet, men la det være litt fuktighet igjen.
- Ta en sukkerbit og fukt den med litt vann.
- Skrubb i vei.
- Skyll og tørk av.
Ikke overbevist? Ta en titt på resultatet!
Cola og bakepulver
Et annet triks vi måtte prøve ut var cola og bakepulver. Også dette trikset fungerte fint, men det var litt mer klinete enn det første alternativet.
- Les også: Hvordan bør stekeovnen vaskes?
Slik går du frem
- Hell cola i langpannen.
- Tilsett litt bakepulver.
- La blandingen stå i minst en halvtime.
- Bruk en skuresvamp eller oppvaskbørste til å skrubbe stekeplaten.
- Skyll og tørk av.
Selv om det var litt mer grisete jobb enn med sukkerbitene, ble vi riktig så fornøyde med resultatet!
Natron og eddik
Både natron og eddik kan brukes til mye mer enn kun matlaging. Sammen blir de et godt middel for å rengjøre stekebrett.
Bland sammen følgende
- 10 spiseskjeer natron.
- 3 spiseskjeer eddik.
- 4 spiseskjeer varmt vann.
Slik gjør du det
- Gni blandingen over stekeplaten din.
- La den virke et par timer.
- Skrubb over med skuresvamp eller oppvaskkost.
Oppvasktablett
Det siste tipset består riktignok ikke av naturlige ingredienser, men det er såpass bra at vi velger å ta det med likevel.
Oppvasktabletter kan nemlig brukes til mer enn kun oppvaskmaskinen. Noen bruker det både til å vaske toalettet og badekaret. En illeluktende søppelkasse kan bli ren og luktfri med litt vann og en oppvasktablett.
Derfor føler vi at vi ikke kan komme unna dette middelet når vi snakker om rengjøring av langpanner.
Slik går du frem
- Bland en oppvasktablett med cirka to desiliter varmt vann.
- Vent til oppvasktabletten er oppløst.
- Smør stekeplaten med blandingen.
- La det virke en god stund.
- Skrubb med oppvaskkost eller en skuresvamp.
- Skyll av.
Hvis du skal vaske langpannen, kan du helle vann direkte i den og tilsette en oppvasktablett. La det gjerne stå over natten for best resultat.
Stålull for vanskelige flekker
Alle de ovenstående metodene kan la deg stå igjen med en stekeplate som fortsatt har noen gjenstridige flekker. Da kan du bruke litt stålull akkurat på disse. Du må bare passe på at stålullen skummer, så du unngår å ripe opp brettet.
- Tips: Du kan faktis rengjøre stekebrettet med en dampvasker. Du kan lese vår test av dampvaskere her.
Fun fact: Visste du dette?
Den skrå kanten på stekebrettet har faktisk en funksjon.
Du har sikkert lagt merke til at den ene langsiden av stekebrettet har en forhøyet kant, mens den andre siden er mer skrå. De fleste har nok ikke ofret den en stor tanke, annet enn at den er perfekt når man for eksempel skal flytte pizzaen over på et fat.
Kanten er faktisk der for en helt annen grunn, nemlig å sikre optimalt luftgjennomstrømning når du bruker varmluft. Når du setter inn stekebrettet med den skrå delen mot døra, vil du få et jevnere resultat.