Familiemiddag gir bedre helse

Spise middag sammen

Savner du at familien din setter seg ned for å spise middag sammen? Og visste du at familiemiddagen faktisk kan gi bedre helse?

På oppdrag for HelloFresh har Respons Analyse utført en undersøkelse for å kartlegge nordmenns forhold og holdninger til å lage og spise middag sammen.

I følge undersøkelsen ønsker ni av ti familier å spise middag sammen med hele familien. Denne tiden er viktig. Det er her man kan sette seg ned og snakke om dagens hendelser. Eller andre ting man måtte ha på hjertet.

Dessverre viser undersøkelsen at det ikke alltid like lett å få kabalen til å gå opp. Det er faktisk kun fire av ti familier som spiser sammen!

Positiv trend etter koronapandemien

På den positive siden ser vi at flere spiser middag sammen nå, enn hva som var tilfellet før koronapandemien. Det har antagelig en direkte sammenheng med at vi gjennom den perioden ble «tvunget» til å være mer sammen.

Vi var hjemme stort sett hele tiden og spiste derfor flere måltider sammen. Mange fikk nok da erfare hvor koselig og viktig tiden rundt matbordet er.

Felles måltid betyr mye for helse og trivsel og er bra for barns utvikling. Derfor skal vi gi deg noen gode tips til hvordan du kan lykkes med å rekke en felles familiemiddag i en ellers travel hverdag.

Fire tips til en vellykket familiemiddag

I iveren etter å få familien til å spise sammen, går man fort for enkle og raske løsninger. Ofte ender man opp med en middag som ikke er spesielt sunn. Det er likevel ikke slik at du ikke kan kombinere en sunn hverdagsmiddag med en hyggelig familiestund. Og det trenger ikke å ta så lang tid.

1. Planlegg

Planlegging er alfa omega når man vil lykkes med felles familiemiddager. Du vet, fra dag til dag, hva du skal lage.

Er du av typen som står opp om morgenen og ikke aner hva du skal ha til middag samme ettermiddag? Da er du langt fra alene, noe mengden kunder i matbutikkene på ettermiddagene beviser.

Vi tenker gjerne ikke mer på middagen før vi er ferdig på jobb. Da må vi altså finne ut hva vi skal ha og må i tillegg ofte i butikken for å kjøpe ingrediensene. Så står man i butikken og husker ikke helt hva man har i skapet, og kjøper den ingrediensen også, sånn for sikkerhets skyld.

Du kan spare deg selv for mye stress, tid og ikke minst penger ved å sette opp en ukemeny eller bestille matkasse fra eksempelvis HelloFresh (best i test hos oss). Da får du akkurat det du trenger til hver middag.

2. La barna bli med på planleggingen

Du tror kanskje at barna synes det er gørrkjedelig å snakke om hva dere skal spise? Faktisk kan det være stikk motsatt. Ved å involvere barna og la de være med å bestemme, kan de bli mer ivrige både når det kommer til å smake på og lage maten.

Sett dere ned sammen og bestem dere for hva neste ukes meny skal bestå av. Lytt til barna og ikke avfei alle forslagene de kommer med!

3. Gi barna variert mat

Barn sier ofte at de ikke liker diverse matvarer. Spesielt grønnsaker kan være en utfordring. Vi mennesker har en medfødt dragning mot det søte. Motsatt har vi en medfødt aversjon mot det som smaker bittert.

Grønnsaker har ofte en bitter smak og derfor vil mange barn riste kraftig på hodet når grønnsakene kommer foran dem. Neste gang du ser dette, kan du huske at det altså ikke er barnet som bare er vanskelig.

Det er likevel fullt mulig å få barnet til å like grønnsaker. Du må bare ta tiden til hjelp og oppmuntre barnet til å prøve flere ganger. Til slutt vil smaken sitte som den skal.

4. Ikke still for store krav

En sunn og variert ukemeny er ikke synonymt med avansert matlaging. Det er ikke noe vits å streve etter det perfekte familiemåltidet om du hver dag skal stå over grytene i timevis. Da går vinninga opp i spinninga!

En av de beste måtene å få en variert ukemeny, som ikke krever mye kokkelering, er ved å velge en måltidskasse fra  for eksempel HelloFresh. Da får du levert de ingrediensene du trenger og slipper å ta turen innom butikken.

Verdien av å spise med andre

I en travel hverdag er det ikke enkelt å finne tiden til å sette seg ned sammen. Vi må sjonglere mellom skole/barnehage, jobb og fritidsaktiviteter. Kanskje lykkes dere ikke en gang med å spise sammen selv om alle er hjemme. Den hormonelle tenåringen forsyner seg før han eller hun forsvinner på rommet igjen. Minstemann vil se på TV.

Etter en lang dag på jobb, er det ikke fristende å ta den kampen. Det trenger derimot ikke å være så vanskelig. Følger du rådet over med å involvere barna, vil du allerede kunne ha oppnådd mye. Gjør samtidig matlagingen til en sosial aktivitet og som et punkt på listen over oppgaver barna må gjøre. Da blir allerede grunnlaget for en sosial middag lagt.

Barna får se hvor morsomt det er å skape smakfulle og enkle middager. Er du heldig kan det jo hende de disker opp med middag til deg, mens du sitter med beina på bordet!

«1 om dagen»

Det er sterkt anbefalt at familien setter seg ned og spiser minst ett felles måltid om dagen. Fortrinnsvis bør man velge middag, da det gjerne er da man har best tid. Det skaper grunnlaget for de gode samtalene.

Og det er jo ikke til å stikke under en stol at maten smaker mye bedre når man er samlet i godt lag!

HelloFresh: Familiemiddag gir bedre helse

HelloFresh er en global leverandør av matkasser av høy kvalitet og stor variasjon. Vi har tidligere testet Hellofresh og ble absolutt overbevist. Maten du får er enkel å tilberede og smaker kjempegodt. I tillegg blir planleggingen av ukas middager mye enklere og matsvinnet blir helt klart redusert.

Med en matkasse får du nemlig akkurat det du trenger til å lage dagens rett. Det er ikke uten grunn at flere og flere velger HelloFresh. Vi anbefaler at du prøver, men advarer om at du kan bli hekta!